cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

El Govern permetrà prescindir d’uns 500 empleats de residències

23862
L’amenaça de tancament de la residència de Llucmajor provocà protestes dels usuaris, familiars i personal abans de l’estiu. | N.R.

El Govern ha elaborat un projecte de decret que rebaixa el nombre mínim de treballadors que han de tenir les residències de gent gran, de discapacitats físics i de discapacitats psíquics tant públiques com privades. La rebaixa de la ràtio de personal per usuari, que l'Executiu justifica pel "context econòmic actual", facilitarà que a les Illes no siguin necessaris uns 500 empleats d'aquestes residències i, per tant, se'n facilitarà l'acomiadament.

El projecte que impulsa la Conselleria de Salut i Benestar Social modifica el decret del 2010, elaborat pel Pacte, que fixava unes ràtios més altes d'empleats per usuaris. S'acull a un altre decret del Pacte de fa 11 anys, anterior a la Llei de dependència i amb ràtios més baixes, i a una ordre estatal del 2008, que no distingia per tipus de residents.

Així, si fins ara s'exigeixen 66 treballadors per cada cent usuaris d'una llar d'ancians, el futur decret en demanarà 52. Això, aplicat a les 3.072 places de gent gran que hi ha a l'Arxipèlag, farà que es passi dels 2.027 empleats que teòricament hi ha ara a uns 1.597 i, per tant, se'n necessitaran 430 menys. Les principals rebaixes en personal es registraran en tasques de serveis generals i hostaleria, on passarà de requerir-se 21 empleats per cada cent usuaris a 14. El personal del servei tècnic passarà de 15 per cada cent places a 10. Iel personal cuidador, de 30 a 28 per cada cent.

La minva també afectarà les residències per a discapacitats físics, on es passa de 77 empleats per cada cent places a 64. Si a Balears hi ha 491 places, es podrà passar dels 378 treballadors que teòricament es requereixen ara a 314. Per tant, es necessitaran 64 treballadors menys, sempre que ara s'estiguin complint les ràtios. En aquest cas, es passarà d'exigir 45 cuidadors a 44 per cada cent usuaris;es passarà de 12 a 7 treballadors de serveis generals i hostaleria per cada cent places, ide 20 a 13 professionals dels serveis tècnics per cada cent residents.

En el cas de les residències per a discapacitats psíquics, es rebaixa la xifra de personal exigit, però l'afectació és menor perquè a les Illes només existeix la residència de Son Güells, amb 40 places. El decret afecta en menor grau els centres de dia i els habitatges tutelats.

El projecte, que el Govern preveu dur el 10 d'octubre al ple del Consell de Serveis Socials (on hi ha entitats socials, sindicats, la UIB, col·legis professionals i representants de les administracions), ha arribat a mans de la diputada de PSM-IV-E, Fina Santiago, qui denuncia que suposarà "més gent al carrer, menys qualitat del servei i facilitar la privatització, sobretot, dels geriàtric de gent gran". Santiago, qui recordà que l'anterior decret s'havia pactat amb les entitats socials, advertí que bona part de la gent que perdrà la feina serà personal qualificat:auxiliars de clínica, gereontològics o sociosanitaris, treballadors socials, fisioterapeutes, psicòlegs, etc.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unitat de cures intensives, fa mes de 11 anys

Situació insostenible. Els doblers balears se'n van a Múrcia, Soria i similars i aquí passam penúries. Això és els polítics (ara del pp, abans del psoE) contra els ciutadans.

Valoració:1menosmas
Per srs, fa mes de 11 anys

JA NO SE POT TENIR SA CARA MES DURA, ME AGRADERIA VEURE SA MARE DE NA CIRER, CABRER, BAUZA, GOMEZ, ANTICH, ARMENGOL, BARCELO, ISERN, ETC, ETC, ETC, QUE NO POGUESEN ATENDRE SES SEVES MARES NI PARES I A VEURE QUE FERIEN. AIXO NO ES SER MAL POLITIC, ES SER MALA PERSONA.

Valoració:2menosmas
Per amicamat, fa mes de 11 anys

Vergona cavallers,vergonya.

Valoració:3menosmas
Per AIXÒ PER PARDALS, fa mes de 11 anys

Tota aquesta gent major que va votar el PP,ara que callin i no se queixin, ja en tendran de ser tan peperos, content estic que els fotin fora els seus votants, ja aniran més alerta en tornar anar a votar, pardals!

Valoració:3menosmas
Per Xim, fa mes de 11 anys

Res!
Hem d'enviar la gent major a reciclar i comprar un cotxe. Què per això sí que hi ha ajudes.
El que arribarem a veure!

Valoració:8menosmas
Per fart, fa mes de 11 anys

Moltes gràcies als caps de fava que van votar el PP . - Per extensió i en l'idioma de l'imperi - per si no s'entén . - Gràcies també als "tontos de los cojones" que los votaron.
No conec un sol votant del PP ,- ni un,- al qual no enganxés Hisenda quan governaven els altres . Li sona a algú algun conegut ?

Valoració:9menosmas
Per jrbs, fa mes de 11 anys

Suposo que si l'aportacio de l'Estat Espanyol fos la raonable( JA NO PARLO DE L'APORTACIO JUSTA!) ELS ACOMIADAMENTS, I EN CONSECUENCIA, LA DESSATENCIO ALS NOSTRES MAJORS, NO ES PRODUIRIA.
Per``o aix``o es el cost del servilisme de Bauza, que ell no pateix, i va mes enlla d'una anecdota economica, amb totes les seves tragiques consequencies. FINS QUAN??

Valoració:8menosmas
Per BASTA!, fa mes de 11 anys

NO HI HA DRET!!!!!!!!!!!!!! Els majors tenen més dret que ningú a ser ben atesos. AIXÒ ÉS UNA GRAN INJUSTÍCIA! BASTA JA!

Valoració:12menosmas
Per Elisa, fa mes de 11 anys

Els bancs i els governs creen la crisi i el poble paga la factura. El Govern segueix el joc a Madrid i castiga els més vulnerables. I aquesta trop ens representa?

Valoració:15menosmas
Per Un de tants, fa mes de 11 anys

Abans de fer això, s'han de reclamar els doblers que ens deuen a Madrid. Amb coses com aquestes es nota quines són les prioritats del govern.

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente