algo de nubes
  • Màx: 18.93°
  • Mín: 9.02°
18°

Renoir: adéu i gràcies

Un cartell de “Pròximament: res” fa dies que penja a la taquilla dels Renoir. És el que anuncia que no hi haurà més novetats cinematogràrfiques a les sales de l’Escorxador. A la vora, els sis treballadors n’han penjat un altre en què donen les gràcies als espectadors “per tots aquests anys”. És la crònica d’una mort anunciada. Dimarts, dia 8,  serà el darrer dia que les quatre sales projectin una pel·lícula. Després, l’empresa que lidera Enrique González Camacho vendrà de Madrid a recollir tot el material per desballestar el local.
El públic –fidel o no– no es resigna al tancament i així ho demostraren les més de cent persones que es concentraren ahir capvespre davant els Renoir per mostrar el seu desacord amb la decisió empresarial o, simplement, per donar les “gràcies”, com apuntava una pancarta realitzada pel col·lectiu Arruixada. “És un acte positiu, per reivindicar espais teatrals i escènics a Palma. En altres ciutats, indrets  com aquests estan protegits”, apuntava Pedro Vaquer. Mercedes Torné encara hi afegia més: “Els Renoir són un bé social i cultural”. Ambdós són membres d’Arruixada, un col·lectiu que s’ha afegit a la concentració simbòlica iniciada a través de les xarxes socials per la guionista, productora i consumidora de cinema Mar Pla.
Pla fou la persona que llançà la proposta de fer un “acomiadament col·lectiu” a un cinema que, “malgrat que no ha tingut els espectadors necessaris, a la gent li importa”. L’empresa de Camacho argumentà la setmana passada que els Renoir de Palma fa vuit anys que tenen pèrdues, un fet que no es pot obviar, però també “s’ha de tenir en compte que la manera de consumir cinema ha canviat molt i Mallorca té un públic molt reduït”, explicava Pla. “El problema és que a Espanya ningú no s’ha preocupat de crear una cultura de la versió original i quan veus que el Govern ajuda els bancs, et demanes per què s’han desprotegit el teatre i el cinema”.
També indignada es mostrava Maribel Montesinos, veïna del barri, que ahir anà al cinema per acomiadar-se’n. Igualment ho féu Paco Campoamor, que es demanava “què ens quedarà en aquesta ciutat?”. “Hi ha un canvi cultural i tots en som una mica culpables”, precisava.
Però no tot foren cants de comiat. Un grup d’usuaris dels Renoir, liderats pel cap de la Mallorca Film Comission, Pedro Barbadillo, han fet la proposta de crear-ne un “club d’usuaris” que en permeti la continuïtat.“Amb una subscripció mensual, els espectadors podrien venir al cinema. Per ventura només hi hauria dues sales comercials i la resta seria parlar amb associacions que puguin aportar-hi les seves produccions o fer-hi la filmoteca”, suggereix Barbadillo. De moment, creu que amb 200 subscriptors a 20 euros cada mes es podria salvar el cinema . Ahir començaren a recollir firmes per avançar amb la iniciativa, parlar amb la propietat del local i amb Alta Film perquè continuàs la distribució. Tot, però, dependrà de la voluntat dels ciutadans. Ahir, més de cent ciutadans feien coa per veure una pel·lícula. Això però no sol passar gaire sovint en aquest espai.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Patrici, fa mes de 11 anys

M'agrada el cinema però em preocupa més que estiguin a punt de tancar Caubet i l'Hospital General.

Valoració:0menosmas
Per Bassa, fa mes de 11 anys

Si tanquen és perquè no és un negoci rendible, com tants altres. Una empresa, un comerç, un negoci, cerca la rendibilitat econòmica. Els sentimentalismes no hi tenen cabuda.

Valoració:0menosmas
Per Vicenç Borras, fa mes de 11 anys

Tristor i decerpcio pel tacament i la falta de recolzement, sobre tot dels politics mallorquins que permeten aquets acxontexementns. Els responsables que no protegexen la cultura no son bons gobernants. Mai oblidaré les hores i pelicules de las que he gaudi als Renoit, Gracies desde Nantes_france. Vcns

Valoració:1menosmas
Per Dally, fa mes de 11 anys

Me agradaba mucho ir a un cine diferente!!
Palma es una ciudad donde vivimos personas de diferentes lugares del mundo. En esta pequeña isla se hablan muchos lenguajes es un privilegio vivir en un pequeño paraíso donde podemos aprender y crecer culturalmente.

El cine es un arte y de él podíamos aprender y disfrutar al mismo tiempo. Ojala se mantuvieran los cines de escorxador , con todo lo que esta pasando era el único capricho cultural que me podía costear ya que solía ir cada lunes y encima en versión original!!!

Valoració:0menosmas
Per Pere Tòfol, fa mes de 11 anys

Jo el que no vull es anar a un cinema massificat i orientat tan sols al consumisme pur i dur com són el Festival Park i l'Ocimax, que sí, que les pantalles són enormes i les sales molt grans, però no és el més important ni prop fer-hi.
Ja em va fer molta pena que tancassin el metropolitan, un dels millors cinemes de Mallorca per no dir el millor en el qual es respirava una essència de cinema quasi perfecte, de qualitat i amb una veterania i enyorança de temps passats molt agradable. Ja fa temps que no hi són el Lumiere, l'Hispània, l'Avingudes, l'ABC, l'Astoria... i sort que l'Augusta està tan centralitzat que dubt que el tanquin, tanta sort... però alerta amb el Rivoli...
En fi, està vist que si en un futur no gaire llunyà volem anar al cinema, ens haurem d'armar de valor i entrar dins un món on tan sols els grans blockbusters i pel.lícules dedicades a recaptar quantitats brutals d'euros estan a l'ordre del dia, i on les pel.lícules d'autor o independents son martiritzades i amargades durant en cartell tan sols una setmana...
Mai tornaran els temps en el que entraves en una sala i es respirava bon ambient, cinema de qualitat, i un airet d'enyorança t'abraçava la ment recordant que tot era tan agradable, ara tan sols hi ha sales enormes, menjars a preus excessius, gentada per doquier i l'aire a cinema es substituït per esser tan sols un negoci.

Valoració:7menosmas
Per ciutadà lliure, fa mes de 11 anys

L'empresa ha quedat, fins ara, oom a senyors, perque l'heroïcitat és un grau que no es pot imposar a ningù. Una cosa és tenir pocs guanys i l'altra deixar passar el temps fent mòsses. Els treballadors, un deu. Ho diu tothom. Déu vulgui que alguns dels cinòfils d'aquí moguin els fils de la societat civil. En un moment com el present no podem demanar-li a les administracions públiques inversions culturals que, per merescudes no podem fer passr per sobre de la sanitat o l'educació. Llàstima que es perdin professionals com aquesta plantilla. Una vida d'entrega "per amor a l'art cinematogràfic" com la de'n Miquel Rigo, a qui haurem de buscar alluny de la taquilla del Renoir per preguntar-li quines películes hauriem de veure la setmana propera i quines ens recomana deixar de veure

Valoració:5menosmas
Per pedropablo, fa mes de 11 anys

en otras ciudades (Barcelona, p ej) se PROTEGE el espacio o sala de espectáculo, dentro de la ciudad, para el uso de cine o teatro, pues si no se PIERDE y reconvierte en una de esas repetidas tiendas de ropa globalizadas...
(ver en Fb: Arruixada 2012)

Valoració:3menosmas
Per Rosella, fa mes de 11 anys

Els amants del bon cinema estam de dol. Gràcies per tots aquests anys de bon cinema. I gràcies als treballadors del Renoir, que sempre ens han fet sentir com a casa. Sort!

Valoració:12menosmas
Per Tomevet, fa mes de 11 anys

Palma (de Mallorca) ja no és el que era, els nostres fills veuran cinema amb anglès allà on els hi toqui emigrar. La globalització també s'ha carregada la cultura, adéu siau i gràcies pels moments viscuts.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente