Sóller viu el Firó dels 450 anys

El simulacre, que se celebra d'ençà de fa més d'un segle i mig, commemorà enguany el 450è aniversari del dia de Sant Ponç de 1561

TW
0

La vall de Sóller va tornar a ser ahir una gran caixa de ressonància que va multiplicar per mil el renou d'escopetes, trabucs i canons, com cada dia de Sant Ponç des de fa 156 anys, ja que aquest és el temps que fa que els sollerics commemoren amb un simulacre els fets sagnants del 1561. Precisament enguany la batalla del Firó ha tingut també una rellevància especial, atès que en aquesta edició s'ha commemorat el 450è aniversari d'aquell fatídic 11 de maig de fa quatre segles i mig. Ahir, com llavors, les tropes del capità Angelats i del sergent Soler -que enguany ha tingut més protagonisme en honor del rigor històric, perquè sembla que el dia dels fets es va distingir per la seva valentia i participació- van tornar a vèncer les tropes d'Ulutx Alí.

En la jornada d'ahir no van ser 1.700 els moros que varen assaltar la Vall, sinó molts menys. Tot i això, els participants en el simulacre, entre membres dels col·lectius i espontanis, probablemenmt es varen acostar a aquesta xifra. Allò que sí que hi va haver foren milers d'espectadors amb una gran afluència de gent de fora de la Vall. La gran participació es va fer especialment evident des de la primera batalla lliurada a la platja de Can Generós, on no hi cabia ni una agulla, fins al punt que els participants quasi bé no tenien lloc ni per lluitar cos a cos.

En aquesta ocasió, també s'havia repartit entre els participants un gran nombre de cartutxos de salves i material pirotècnic. Els trabucaires feren tant renou com sempre, però, seguint els consells de seguretat, varen tenir més cura i procuraren no fer les descàrregues gaire a prop del públic. En total, els trets de trabuc i de bombarda es varen "menjar" uns 50 quilos de pólvora negra. Eren poc més de les tres de l'horabaixa quan el retoc de les campanes feia congregar els pagesos a la plaça on eren arengats per Joan Angelats amb el tradicional discurs que finalitza amb el crit, carregat encara avui de simbolisme: "A la lluita sollerics!". Poc després tenia lloc el primer enfrontament al port, on les tropes sarraïnes eren rebutjades damunt la platja.

Després d'aconseguir el desembarcament a la platja d'en Repic i d'una altra batalla al pont d'en Barona, arribava, hores després, l'apoteòsic saqueig i la lluita final amb la reconquesta de la plaça per part de les tropes pageses. Enguany hi hagué algunes novetats en l'espectacle i més pirotècnia, i la presència de públic també va ser multitudinària. Finalment, el capità Angelats va poder tornar a proclamar la victòria amb l'esperat discurs que, en aquest Firó del 2011 , ha quedat immortalitzat en un monòlit instal·lat diumenge devora la porta del fossar de Sant Bartomeu.

Un Firó amb més gent que mai i menys consum d'alcohol

El Firó del 450è aniversari sembla que passarà a la història no només per aquest fet, sinó per haver estat un dels més concorreguts dels darrers anys i, alhora, un dels que menys incidents ha registrat. Sembla que en aquesta ocasió -la primera en què els col·lectius del Firó havien fet una crida a la moderació en el consum d'alcohol- la campanya va aconseguir l'objectiu.Els serveis d'emergència activats per a aquest esdeveniment -Guàrdia Civil, Policia Local, Protecció Civil, Creu Roja, etc.- no es varen veure tan desboradats com en anys anteriors.
Hi hagué alguna baralla, però pocs comes etílics i tampoc no s'hagué d'ntervenir cap arma de les que circulen aquest dia per un ús inapropiat o perillós.

Pel que fa a la participació, malgrat que es fa difícil donar-ne xifres, totes les fonts consultades han coincidit que l'afluència de gent va ser "molt important", la qual cosa va fer encara més meritòria l'absència d'incidències greus, llevat dels habituals incidents de cada any.

Desperfectes

En l'aspecte negatiu, només calen destacar alguns incidents relacionats amb actes vandàlics i desperfectes contra mobiliari, tot i que des de l'Ajuntament li van llevar importància a causa que amb tanta participació el control "no pot ser absolut".