Regar l'hort amb aigua salada no és gens recomanable. Però què es pot fer amb els pous en els quals, per la seva sobreexplotació, ha entrat aigua de mar? La lògica dicta que s'ha de deixar d'extreure'n perquè el nivell de la dolça recuperi la normalitat en les entranyes de la terra. No obstant això, el Fons de Garantia Agrària (Fogaiba) i la Universtitat de les Illes Balears investiguen una altra solució possible.
"Les micorizes són fongs de la família de la tòfona o l'esclata-sang que ajuden les plantes a absorbir aigua i minerals", explica Helena Baraza, professora d'ecologia a la UIB i directora del projecte de recerca. Les micorizes es troben en estat natural en el vuitanta per cent de les plantes, però "els fertilitzants químics i els fungicides fan desaparèixer aquests fongs benignes", afegeix Llorenç Sureda, qui al costat de Baraza s'encarrega de l'hort experimental que constitueix la columna vertebral de la investigació. Actualment, "les micorizes s'utilitzen com a fertilitzant ecològic i diversos estudis indiquen que el fong fa que millori la tolerància de les plantes a la sal de l'aigua, fa que l'hort necessiti menys reg i frena l'efecte dels fongs malignes sobre les plantes", precisa la directora.
Per comprovar que realment les micorizes milloren la tolerància a l'aigua salinitzada, "hem plantat tomàtigues, enciams, cebes i blat de moro en tres horts ecològics diferents: en un no hi hem afegit res de res; en un altre, un potenciador de fongs, i en el darrer, evidentment, micorizes", assenyala Llorenç Sureda. Tots s'han regat amb aigua salinitzada mitjançant degoteig. Això sí, s'ha controlat i estudiat en tot moment l'efecte nociu dels dos grams de sal per litre que s'han abocat sobre la terra per realitzar l'estudi.
I és que el reg amb aigua de pous salinitzats no és gaire recomanable, perquè la sal dificulta que els vegetals absorbeixin l'aigua i els nutrients que s'hi troben dissolts. A més a més, la sal comuna conté clor i sodi. El clor fa que la terra s'oxigeni menys i també que resulti impermeable. A banda d'això, el clor s'absorbeix per les arrels i resulta tòxic. Així doncs, la sal debilita les plantes i les deixa a punt perquè siguin atacades per plagues.
Control
Com s'han controlat tots aquests riscos durant la investigació? Primer de tot, "cal tenir en compte que no es tracta d'aigua salada, sinó salinitzada", remarca Baraza. I és que l'aigua de pou que han fet servir té una concentració de dos grams de sal per litre, mentre que la salada en conté entre trenta-tres i trenta-nou grams. Endemés, la pluja fa que es rentin les sals de la terra i per això es controla el grau de salinització del terreny, precisament per garantir que es troba entre els paràmetres adequats perquè les pluges de la tardor i l'hivern deixin la terra apta per continuar cultivant-la per molts anys.
Per als resultats definitius caldrà esperar que hagin finalitzat les proves al laboratori, però de moment "els enciams que s'han cultivat a l'hort amb micorizes són més verds i, per això, són més mengívols", conclou Baraza.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.