algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

El Sindicat Mèdic dóna dues setmanes de treva a l'Ib-Salut per resoldre el conflicte

Els facultatius mantenen avui la vaga als centres d'Eivissa, Menorca i Formentera

El Govern balear ha presentat davant Madrid una proposta de pla de sanejament del deute que no planteja cap nova mesura impositiva, com el cèntim sanitari de la benzina, per equilibrar els comptes de la Comunitat. El conseller d'Hisenda, Carles Manera, creu que no seria just fer-ho quan les Illes son una de les comunitats més mal finançada i, a sobre, han de pagar a l'Estat uns 240 milions anuals a través del fons de suficiència, un fons teòricament de solidaritat territorial que sempre perjudica Balears.

Per primera vegada així, el Govern vincula directament el Pla de Sanejament i, per tant, l'equilibri d'uns comptes públics que arrosseguen un endeutament de 3.000 milions, amb la millora del finançament. Ara haurà de ser el Consell de Política Fiscal i Financera, on hi son representades totes les comunitats i que previsiblement tornarà a presidir Pedro Solbes, el que ha d'autoritzar l'operació.

És a dir, Madrid, que ha obligat a altres comunitats a aplicar el cèntim sanitari, i comunitats que s'han vist obligades a cobrar nous imposts, hauran de permetre que Balears, amparant-se en un mal finançament, no recorri a l'increment de pressió fiscal per sufragar el deute i es limiti a aplicar mesures de control de la despesa i de millora de la gestió.

De fet, l'Executiu també ha presentat davant Madrid una proposta per millorar el sistema de finançament basada en criteris poblacionals. Aquesta proposta planteja que el punt de partida per a negociar el sistema ha de suposar, com a mínim, uns 200 milions més a l'any per a Balears. Així es contrarrestaria d'entrada l'aportació que per llei han de fer les Illes a aquest fons de suficiència.

Aquest mínim d'aproximadament 200 milions sortiria d'actualitzar la població que pren de referència el model, la de 1999, amb el creixement en uns 250.000 habitants que ha experimentat Balears fins ara. Després s'hauria de negociar com es computa la població flotant, que el Govern també vol que es tengui en compte.

En el ple del Parlament, Manera recordà que el Govern està obligat a fer el pla de sanejament perquè els pressuposts de 2008 incrementaren el deute amb 372 milions de nou endeutament, 220 dels quals per fer aflorar desajusts pressupostaris d'exercicis anteriors. El conseller anuncià que aquesta setmana entregarà el pla al PP.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.