cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

La primera proposta d'Unitat a les Corts serà per recuperar 235 milions

Sampol insta a eliminar el Fons de Suficiència que perjudica Balears

El candidat d'Unitat al Congrés, Pere Sampol, va avançar ahir quina serà la primera proposta que presentarà al Congrés si surt elegit diputat: l'eliminació del Fons de Sufiència, que obliga les Balears a pagar 235 milions d'euros a l'Estat. L'objectiu del nacionalista és que el Govern pugui disposar d'aquests doblers i que el seu pagament vagi a càrrec del superàvit de l'Estat.

D'aquesta manera ho va revelar ahir el cap de cartell de la coalició nacionalista en una compareixença organitzada davant la Delegació d'Hisenda i que també es convocà simultàniament a Menorca, Eivissa i Formentera. Sampol demanà als candidats de PP i PSOE que diguin si donaran suport a la seva iniciativa quan arribin al Congrés dels Diputats.

El nacionalista, amb tot, reconegué que aquest és el 'Pla C' de la seva coalició per millorar el finançament. El 'Pla A', explicà, passa per aconseguir una mena de concert econòmic, segons el qual la Comunitat gestioni tots els recursos que es recaptin a Balears i només hagi de pagar a l'Estat pels serveis que encara presta a les Illes. També reconegué que amb la conjuntura actual difícilment prosperaria una proposta com aquesta.

Per això, també planteja un 'Pla B', tres criteris que haurien de regir la futura reforma del finançament. El primer passa per aconseguir que el finançament tingui en compte els usuaris reals dels serveis públics i això vol dir que no només s'actualitzi el criteri poblacional al milió d'habitants de les Illes, sinó que a l'hora de rebre recursos també tinguin en compte els turistes i els treballadors temporals, consumidors de serveis.

El segon implica que Balears rebi de l'Estat finançament específic per competències que té transferides i que no s'han transferit a altres comunitats. Així rebria 309 euros anuals per habitant. I el tercer suposa impedir que cap comunitat amb una renda per càpita superior a la mitjana pugui ser receptora neta de recursos, la qual cosa també beneficiaria les Illes Balears.

El candidat al Senat, Jaume Sansó, mostrà un bitllet de 500 euros amb el lema «Això és el que Madrid et deu!», en referència al dèficit històric anual de les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.