cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
24°

El Govern no preveu fer públic el pla de sanejament abans de les generals

Manera no revela si hi inclou el cèntim sanitari sobre la benzina

El Govern ja té elaborat un pla de sanejament del deute públic autonòmic, però no preveu fer-lo públic fins passades les eleccions generals del proper nou de març.Aquestes són les previsions del conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera (PSIB-PSOE), que té la intenció d'entregar aquest document al Parlament d'aquí a dues setmanes, després que el grup popular així ho hagi sol·licitat en dues ocasions.

El Govern està obligat pel Ministeri d'Economia i Hisenda a fer un pla d'equilibri econòmic "conegut com a pla de sanejament" que inclogui mesures per afrontar el deute. Actualment, el deute autonòmic ronda els 3.000 milions d'euros, després que els primers pressuposts del Pacte generassin un nou endeutament de 525 milions d'euros per fer aflorar desajusts comptables generats pel PP. La Conselleria d'Economia i Hisenda tenia de temps fins al 31 de gener passat per presentar aquest pla davant el Ministeri i, segons explicà Manera, ja l'hauria entregat a Madrid.

El que no revelà el responsable autonòmic és si aquest pla inclourà noves mesures fiscals que garanteixin ingressos extraordinaris per fer front a l'endeutament, com el polèmic cèntim sanitari, una recàrrega que s'aplica sobre les benzines a altres comunitats autònomes de l'Estat, com Catalunya. Aquesta recàrrega, que pot arribar a ser de fins a 2'4 cèntims d'euro sobre el preu del litre de benzina, serviria per aconseguir nous ingressos autonòmics que s'haurien de destinar obligatòriament a la sanitat pública.

Actualment, el deute autonòmic de Balears està al voltant dels 3.000 milions, entre el Govern i les empreses públiques, un dels més alts de l'Estat en relació al Producte Interior Brut. És precisament aquest fet el que obliga a presentar aquest pla, que també han d'elaborar comunitats com Catalunya o el País Valencià, encara més endeutades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.