algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
22°

Un miniplè permetrà que l'oposició del Consell controli més el Govern

El preveu l'esborrany del nou reglament que el Pacte proposa al PP

El Consell de Mallorca crearà una mena de «miniplè» mensual que permetrà a l'oposició exercir la seva tasca de control del Govern insular no tan sols cada mes en els plens, com passa ara, sinó cada 15 dies. Aquesta és una de les novetats que recull un primer esborrany de nou reglament orgànic de la institució, que ja s'ha començat a negociar.

La proposta de l'equip de Govern, que el PP encara no ha acceptat, inclou la creació d'una comissió de seguiment, el «miniplè», que es convocaria després de la comissió informativa, dues setmanes abans del ple. Si en la comissió informativa es debaten les qüestions que l'equip de Govern ha de sotmetre a sessió plenària, en la comissió de seguiment es permetria a l'oposició fer preguntes i interpel·lacions al Govern. També s'hi permetrien les compareixences de membres del Govern, fins ara no previstes, i s'estudia la possibilitat que l'oposició presenti mocions.

L'increment de la capacitat de control de l'oposició per mitjà d'aquesta comissió, que seria pública, es compensaria amb la reducció de preguntes i mocions en els plens. Les primeres passarien de 10 a 6 i les segones, de 3 a 2. En canvi, s'hi incrementarien d'una a dues les interpel·lacions al Govern i es concediria rèplica i dúplica a les preguntes, que ara acaben amb la resposta de l'Executiu. Finalment, es crearia la figura de les «comunicacions del Govern», perquè un membre de l'Executiu obri un debat sobre una qüestió concreta.

La proposta està consensuada entre els membres del Pacte i ja s'ha plantejat al PP, que encara no ha contestat. Els populars, que en la legislatura passada aprovaren amb UM el reglament actual, han reclamat de manera reiterada des que estan a l'oposició que se'ls doni rèplica en les preguntes, una petició que ara es resoldria. Amb tot, voldrien que no hi hagi just una comissió de seguiment, un «miniplè», sinó diverses comissions temàtiques.

D'altra banda, el Consell també separarà la Comissió d'Urbanisme i la de Patrimoni, que fins ara eren només una, amb l'objectiu d'agilitar les tramitacions. Així mateix s'eliminarà la Comissió de Govern, que havia quedat gairebé sense funcions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.