cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
24°

UM exigeix ara al Pacte que retiri la llei d'habitatge negociada o votarà en contra

Nadal diu que rebutgen fer pisos en rústic i volen que es replantegi la norma davant la desacceleració

67526
Els tres màxims dirigents d'UM, Miquel Àngel Grimalt, Miquel Nadal i Miquel Ferrer, comparegueren ahir a la seu del partit per demanar la retirada de la llei de l'habitatge. | J.TORRES.

Unió Mallorquina (UM) demanà ahir als seus socis del Pacte la retirada del projecte de llei de l'habitatge, que es troba a la recta final de la tramitació parlamentària. Si no el retira per fer-ne un replantejament, UM votarà en contra de la llei i, per tant, no podrà ser aprovada. El canvi de posició d'un dels socis topa amb l'execució del principal projecte del president del Govern, Francesc Antich (PSOE): l'aprovació d'una llei que ha de permetre construir uns 5.000 pisos socials en els propers quatre anys.

La petició de la formació que presideix Miquel Nadal arriba després que UM negociàs a través del portaveu parlamentari, Tomeu Vicens, amb la resta de socis del Pacte el redactat del projecte, que s'aprovà en Consell de Govern, i després que es presentassin esmenes conjuntes de tots els socis per millorar-lo. Ara, el projecte ha superat la fase de presentació d'esmenes sense que UM en fes cap en contra i dimarts començarà a ser debatut en ple, on es votarà l'esmena a la totalitat del PP. UM no preveu donar-li suport.

Ahir, però, Nadal comparegué per expressar l'oposició de la seva executiva -elegida ara fa dos mesos- al projecte i per demanar al Govern que reflexioni i hi introdueixi canvis. «No volem blocs de pisos en sòl rústic», afirmà el president d'UM i s'oposava així al bessó de la llei, que permet ocupar sòl rústic de transició -espais on es preveu el creixement urbanístic- per fer pisos socials a preus inferiors als de mercat. UM deixà clar que cal afavorir l'accés a l'habitatge, però primer cal esgotar el sòl urbà vacant i actuar sobre els habitatges buits.

Acompanyat pel secretari general, Miquel Ferrer, i pel vicepresident Miquel Àngel Grimalt, Nadal explicà que, si UM demana això ara, és perquè «fa set mesos» no hi havia tanta «desacceleració» i cal «prendre mesures per evitar una crisi». Segons el president d'UM, «anuncis com la possibilitat de fer habitatges a preus més baixos que els de mercat» poden contribuir a l'«alentiment» d'un sector com el de la construcció, amb 100.000 treballadors.

El d'UM també advertí que la llei altera el marc competencial i qüestiona la seguretat jurídica, la llibertat d'empresa i la igualtat d'oportunitats, perquè permet construir en un sòl «que està en poques mans» i fer més alçades, privilegis que la resta de promotors ara no tenen. Nadal negà que el canvi de posició d'UM, que Antich havia conegut abans, tingui a veure amb el canvi de direcció, sinó que és fruit d'una ronda de contactes amb la militància i amb sectors empresarials. A més, deixà clar que no pretén trencar el Pacte. Amb tot, després de la 'crisi' de Son Espases i de la que provocà la llei del territori, aquesta pot ser la tercera 'crisi' del Pacte.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.