El conegut com a Decret Rodríguez, que va exonerar del coneixement de català els funcionaris majors de 50 anys i va rebaixar els nivells de català exigits a l'Administració, ha estat tomat definitivament. El Tribunal Suprem ha rebutjat el recurs de cassació interposat per l'anterior Govern del PP davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia, que el considerà nul per vulnerar el dret fonamental a la igualtat en l'accés a càrrecs públics consagrat a la Constitució.
El decret, que fou impulsat per l'anterior conseller d'Interior, José María Rodríguez, i aprovat l'octubre de 2003, eximia temporalment de l'exigència de conèixement de català els funcionaris majors de 50 anys.
El sindicat Comissions Obreres, representat per l'advocat Nicolau Fonollar, interposà un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia, que al febrer de 2004 li donà la raó i declarà nul·la la norma per considerar-la contrària al principi d'igualtat que consagra la Constitució. Amb tot, el Govern del PP presentà un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, que ara ha tornat a perdre.
La sentència desestimatòria dictada per la secció setena de la sala del contenciós administratiu del Suprem confirma la que ja dictà el Tribunal Superior de Justícia (TSJB) i afegeix que «a efectes de determinar si ha existit o no vulneració a l'article 23.2 de la Constitució -dret fonamental de la igualtat en l'accés a càrrecs públics- allò rellevant no és tant dilucidar si el coneixement de la llengua catalana es configura en la norma com a requisit inexcusable o com a mèrit valorable, sinó determinar si està o no degudament justificat que s'estableixi de manera diferenciada segons que els empleats públics superin o no una determinada edat». Per això, el Tribunal Suprem dictamina que «no hi ha lloc al recurs de cassació» i, per tant, ja no es pot recórrer més. Amb tot, no carrega les costes sobre cap part.