A finals de 2006 Pere Sampol (Montuïri, 1951), anunciava el que tothom interpretà com una retirada. Des d'aleshores, l'exvicepresident del Govern viu una segona joventut com a senador autonòmic. Ara torna a ser candidat, no del PSM sinó d'Unitat per les Illes, la coalició que reuneix tots els nacionalistes en una candidatura a les generals.
-Però no es retirà?
-Jo no m'he retirat mai...
-El 2006?
-Havia anunciat la meva retirada de la vida institucional, els mesos que vaig recuperar la meva vida privada vaig carregar piles, i quan m'oferiren anar al Senat vaig entendre que potser era la persona més adequada pels 16 anys de parlamentari.
-I li ha trobat gust a Madrid per molt malament que, segons vostè, ens tractin.
-He demostrat que a Madrid es poden defensar els interessos de les Illes i que, a més, les Balears hi eren unes grans desconegudes. És imprescindible que es continuï aquesta tasca i que es faci al Congrés, que té més capacitat de decisió i d'influència.
-El Senat és el seu aval?
-Em present amb l'aval d'aquests tres mesos de feina al Senat i el que dic als ciutadans és que al Congrés he de fer el mateix: sempre tenir presents les Illes Balears, intentar corregir les iniciatives que ens perjudiquin i reivindicar més inversió i finançament per millorar els serveis públics d'aquesta terra. La campanya és fàcil: comparau el resultat de tots els senadors de Balears amb la feina d'un senador durant tres mesos. El meu dossier de premsa és més gruixat que el de tots els senadors junts durant vint anys, per això m'han acceptat els altres partits.
-No tem que un discurs tan economicista el pugui allunyar dels ciutadans?
-Els recursos econòmics que generam s'han de reinvertir aquí, precisament per millorar els serveis públics. Quins són els usuaris d'aquests serveis públics? Els que no poden suplir els seus dèficits acudint als privats. Les reivindicacions econòmiques han de tenir contingut social. I no deixam de banda els sectors empresarials, perquè si s'augmenta l'obra pública se'n beneficiaran. La candidatura és oberta a tots els sectors, a totes les persones independentment de la seva procedència, i llanç un missatge especialment als immigrants.
-Però no poden votar.
-I què? Hi ha mostra més clara de nacionalisme obert i integrador que oferir drets a canvi de res o, millor dit, a canvi de convidar-los a integrar-se, a estimar la nostra cultura i llengua.
-S'entén que amb els vots nacionalistes no els basta?
-La candidatura transcendeix l'àmbit nacionalista. Qualsevol ciutadà de les Balears se'n beneficiarà si aconseguim millorar finançament i inversions.
-Si tenim aquests serveis públics, és perquè PP i PSOE no se n'han preocupat?
-El PP o el PSOE reclamen més recursos per a les Illes quan estan a l'oposició, després se n'obliden o tenen por. Els diputats i el senadors elegits pel PP o pel PSOE fan feina, però van a Madrid acomplexats, submisos, tenen una actitud provinciana i no plantarien mai cara a cap ministre. Acoten el cap i callen.
-S'imagina que la investidura del president del Govern depengui del seu vot?
-No passarà.
-Per què?
-Sé on va i la resposta és no.
-Per què s'aconsegueix ara la coalició impossible?
-Perquè els partits hem vist que vivim una situació d'emergència: es perd la nostra identitat, l'espoliació econòmica ens fa perdre qualitat de vida... I s'ha produït un miracle: els partits accepten quedar a un segon pla, posen per davant del patriotisme de partit el patriotisme de país i els ciutadans ho valoraran.
-S'imaginava mai que UM demanàs el vot per a vostè?
-No. Així com ha anat la història, no. Però hem de ser conscients que això ho ha propiciat un moment històric: o reaccionam o no quedarà país per defensar.
-Sobta veure'l devora els qui se n'anaren del PSM. El futur els tornarà a unir?
-El futur exigeix imitar el que inicià el BNG o el que fa Nafarroa Bai i que l'ha convertit en segona força política a Navarra.
-El PSM rectifica?
-Pregunti-ho al secretari general del PSM.
-Esquerra Unida és més espanyola que fa un any?
-No. De la mateixa manera que jo no som un candidat distint si dins la coalició hi ha Esquerra Unida o no.
-El futur autonòmic del PSM passa per aquesta coalició o pel Bloc?
-Ho decidirà el PSM i ho decidiran els altres partits. Els futurs moviments dependran dels resultats d'aquesta candidatura.
-Com?
-Uns bons resultats generarà més complicitats entre els partits de la coalició i uns mals resultats no sabem quines dinàmiques provocaran.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.