cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 25°
27°

Armengol vol resoldre el finançament del Consell participant en tributs del Govern

La presidenta promet harmonitzar creixement i protecció i garanteix seguretat jurídica

La presidenta del Consell, Francina Armengol, anuncià ahir, en el debat de política general de Mallorca, la reforma imminent de la Llei de finançament dels consells per tal de canviar el model actual per un de millor. L'objectiu és que la institució pugui participar dels ingressos tributaris -dels imposts- que té el Govern. De fet, la preocupació pel finançament deficient de la institució insular fou un dels pocs elements de consens, si no l'únic, de tots els grups representats al Consell, tant dels que donen suport a l'Executiu com de l'únic a l'oposició, el PP. Tots reivindicaren també la necessitat urgent de millorar el sistema actual. Tot i reconèixer-ho, Armengol destacà les «injeccions» rebudes pel Govern central i per l'autonòmic tant per mitjà del Conveni de carreteres -685 milions- com en política social -66 milions- o en turisme.

El territori també capitalitzà bona part de les intervencions. La presidenta socialista es comprometé a enllestir l'ordenació territorial de Mallorca per garantir, amb una normativa clara, la màxima seguretat jurídica per a tothom, tant constructors com ciutadans. No amagà crítiques a l'anterior pacte PP-UM quan advertí que «l'herència» és «preocupant» i «el mal és, en molts de casos, irreversible». En canvi, defensà la moratòria aprovada i la «tenacitat, l'eficàcia i la prudència» del Departament de Territori, que treballa per aconseguir una «ordenació racional del territori» capaç d'«harmonitzar creixement i protecció». Així mateix, avançà que el Consell s'integrarà en la Xarxa Europea per aplicar el Conveni del paisatge.

No fou l'únic compromís adquirit. També anuncià mecanismes per afavorir la participació ciutadana en el procés de decisió, per mitjà de nous consells sectorials -com el Consell de Dones o el Consell de Gent Gran- i, sobretot, obrint per primer pic la porta de la institució a la intervenció de la població en l'elaboració dels pressuposts. En matèria de carreteres, Armengol assenyalà en la primera intervenció que «serà en aquesta legislatura que quedarà resolt el problema dels accessos de Palma», tot i que després hagué de matisar que no s'acabaran les obres, sinó que es definirà «què s'ha de fer». La primera actuació serà la del tercer carril de la via de cintura.

La presidenta demanà als immigrants un esforç d'integració cultural i lingüística i, en política social, anuncià la creació d'un pla municipal de serveis socials perquè els ajuntaments ofereixin un servei integrat ajustat a les necessitats de cada persona. Finalment, advertí que «no utilitzarà el benestar per fer electoralisme» ni inaugurarà centres que no estiguin llests.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.