cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

Cirer incomplia el Reglament de normalització lingüística de Cort

Amb tot, l'ús del català en els escrits de l'Ajuntament fou del 90%

El Govern de l'anterior batlessa de Palma, Catalina Cirer (PP), incomplia el Reglament municipal de normalització lingüística, que obliga a usar el català en gairebé tota la documentació que genera Cort. Segons el darrer informe sobre normalització lingüística de l'Ajuntament, que analitza el període que va de setembre de l'any passat a febrer d'enguany, no es respectà al cent per cent el Reglament a l'hora de redactar les propostes a ple, les propostes a Comissió de Govern i els decrets, que han de ser sempre en català.

Amb tot, l'ús del català a les propostes al ple i la Junta de Govern fou del 89'4%, i als decrets, del 94'1%. En els casos en què l'ús del català admet excepcions, també es registren alts índexs de compliment. Així, un 91'9% dels anuncis a premsa foren en la llengua pròpia i un 86'3% dels documents que passaren pel registre de sortida també. Així, l'índex de normalitat lingüística, que valora l'ús del català en els documents interns i externs d'aquesta administració, assolí el 90%.

Un índex que pateix una davallada respecte al mateix període de l'any anterior, després que hagués augmentat progressivament des de l'any 1996, quan s'inicià el seguiment i l'ús del català no arribava ni al 80%.

Mentre actualment, per exemple, el 86'3% dels documents que passen pel registre de sortida són en català, a mitjans dels noranta just suposaven la meitat. Per àrees, en el darrer període analitzat, Batlia ho féu tot en català excepte els documents de Registre General, que es feren la meitat en castellà, i una circular. L'Àrea de Turisme va emetre gairebé tots els documents en català excepte els plecs de condicions administratives, escrits tots en castellà. La d'Urbanisme, per exemple, mesclà català i castellà en el 91'7% de les actes que va fer. I l'àrea de Medi Ambient, Sanitat i Consum fou la que registrà els índexs més baixos d'ús de la llengua pròpia.

En el cas de les multes, per exemple, just un 2'6% dels documents que sortiren pel registre foren en castellà. Premsa fou dels pocs òrgans que sempre treballà en llengua catalana, igual que els grups polítics.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.