cielo claro
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
11°

La residència municipal té un dèficit anual de gairebé 5.000 euros per usuari

L'Ajuntament s'ha vist obligat a apujar un 10% la taxa per tal de pal·liar la situació econòmica

90700
La residència municipal d'Artà atén en aquests moments 44 usuaris i hi ha llista d'espera.

A.BASSA. Artà.
La residència municipal de gent gran d'Artà té un dèficit anual per persona de gairebé 5.000 euros i 405 euros mensuals. El centre social per a majors costa a la Sala un total de 214.194 euros cada any. Aquesta situació econòmica ha fet que l'Ajuntament hagués de prendre mesures per tal de pal·liar aquest important dèficit. Per aquest motiu l'equip de govern ha acordat apujar la taxa de la residència fins a un 10%, fet que ha provocat queixes entre els partits de l'oposició. El batle, Rafel Gili, va justificar que «no hi ha cap servei municipal al qual l'Ajuntament hagi d'aportar 405 euros mensuals per persona. La pujada de la taxa és necessària perquè en cas contrari es podria haver de suspendre el servei d'aquí a uns anys per manca de recursos».

La residència en aquests moments atén un total de 44 usuaris. La gestió ara és directa i controlada per un consell assessor. Fins fa uns anys era regida per un patronat. En l'actualitat hi ha quatre monges que ajuden en el servei. «Aquestes persones hi són les 24 hores del dia i s'ha de preveure l'increment de cost de personal específic que triplicarà quan no hi participin les monges», apuntava Gili. «És per això que el millor que podem fer és anar ajustant la taxa anualment».La residència municipal encara no està adaptada a la legalitat i per això no pot disposar, de moment, de subvencions. «Ara estam adaptant les instal·lacions per complir la normativa i per acollir-nos als ajuts. S'estan adaptant banys i habitacions per a assistits», va comentar Gili.

Les noves tarifes per a la residència municipal ara seran per als residents, tant nous com els que ja hi havia, de 686'40 euros; per a les persones assistides 1.248 euros i 967 euros en el cas de persones semiassistides. Cal dir que la residència des de la seva obertura ha tingut una gran acceptació. Ara són 44 els usuaris, però hi ha una llarga llista d'espera. Segons va explicar el batle, més de 150 persones esperen un lloc al centre. Els Independents no es varen mostrar d'acord amb la pujada d'aquest impost per què aquest «es un servei socioassistencial que ofereix l'Ajuntament i no entenem per què altres taxes no pugen com aquesta tot i que els serveis són més deficitaris que els seus». D'altra banda, cal destacar que en el ple extraordinari també s'acordaren la modificació d'altres ordenances fiscals. Segons el batle, Rafel Gili, la majoria apuja l'IPC i fins i tot alguns, com l'IBI, baixen el tipus de gravamen. Una de les altres taxes que baixà va ser la d'instal·lacions de parades, barraques i punts de vendes que es redueix en un 50%. Segons explicà el batle, «ens vàrem adonar que la taxa era molt superior que la qua pagaven a altres indrets, per això hem optat per a la seva reducció», va concloure.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.