cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.5°

El Consell intensificarà el 2008 el control urbanístic i començarà a fer demolicions

Cerca empreses a la Península que executin els vint expedients d'enderroc pendents

72178
La consellera Maria Lluïsa Dubón amb la secretària tècnica, Maria Antònia Ferrari.

El Consell de Mallorca intensificarà la vigilància urbanística per evitar la indisciplina i començarà a efectuar les primeres demolicions l'any vinent. Així ho va avançar ahir la consellera insular del Territori, Maria Lluïsa Dubón, que presentà els pressuposts del seu departament per al 2008, dotats amb 4'2 milions d'euros, un 3'8% més que enguany.Els pressuposts del departament mantenen la previsió d'ingresar tres milions d'euros procedents de les sancions urbanístiques. «Seria ideal que aquests ingressos devallassin perquè això voldria dir que es redueix la indisciplina urbanística. Però el que no devallarà serà la vigilància. S'intensificarà», advertí Dubón. Per fer-ho possible, es millorarà la col·laboració amb els ajuntaments, amb la Conselleria de Medi Ambient, amb el Seprona i amb la Fiscalia de Medi Ambient. Per altra banda, els pressuposts de Territori també mantenen una partida de 130.000 euros per a demolicions. Aquesta partida ja es pressupostà l'any passat i serví per ofertar, a través d'un concurs públic, el servei de decolició del Consell a una empresa especialitzada. Com que cap empresa es presentà al concurs, ara s'obre un procés negociat i el Consell ja ha començat a contactar amb empreses de Balears però també de fora per adjudicar el servei sense concurs.

«El 2008 segur que es faran les primeres demolicions», afirmà la consellera. Actualment hi ha una vintena d'expedients de demolició pendents de ser executats pel Consell, que són fruit de processos on el propietari s'ha negat a dur a terme l'esbucament ordenat. Però la institució no té una unitat especialitzada en aquesta tasca i per això vol «externalitzar» el servei.Al marge de la disciplina urbanística, l'àrea d'ordenació del territori és la que concentra les activitats més novedoses del proper pressupost. En aquest sentit, s'ha previst una partida de 28.350 euros destinada a intervencions en matèria de millores del paisatge. Amb aquest pressupost es preveuen fer petites actuacions per regenerar zones turístiques degradades.

No s'esbucarien edificies ni es farien accions de profunditat, sinó que es podrien repoblar espais, fer net solars o millorar talussos, per exemple. El Consell, que ja té un estudi fet, decidiria on actuar, pagaria el projecte i cercaria el suport del sector turístic per finançar l'execució. També pretén col·laborar amb els ajuntaments per redactar projectes paisatgístics de millora de les zones limítrofes dels municipis, allà on acaba el sòl urbà i comença el rústic. Els pressuposts preveuen també dos convenis amb la UIB: un de 18.000 euros per a que els estudiants puguin fer de becaris al Departament del Territori; i un de 36.000 euros perque un equip especialitzat en dret urbanístic analitzi les possibles modificacions al Pla Territorial. Finalment, es manté una partida de 680.168 euros per ajudar els municipis a adaptar-se al Pla Territorial. Durant el primer any, s'ajudarà els 15 municipis més petits a través d'equips externs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.