Més de 9.000 barques no han hagut de llançar el ferretó a la mar

Medi Ambient posa a l'abast boies fixes per protegir la posidònia

TW
0

La Conselleria de Medi Ambient ha registrat d'ençà del mes de juny més de 9.000 sol·licituds de propietaris d'embarcacions per amarrar-les a boies sostenibles amb el fons marí. Aquest tipus d'amarraments es troben a diferents punts concrets de les Illes Balears i el seu ús evita que les barques hagin de tirar el ferretó amb el mal per a les praderies de posidònia que això comporta. «Cada vegada que una barca llança el ferretó a la mar, el fons marí se'n ressenteix. Un cop que la barca ha acabat la seva estada a la mar, estira l'àncora i fa que la posidònia es desarreli, expliquen fons de la Conselleria.

Aquest boies ecològiques estan fermades a un mitjà de formigó. N'hi ha de quatre tipus: vermelles, blanques, grogues i verdes. Segons les mides dels vaixells, es fermen a una a altra casta de boia. Com més feixuc és el mitjà, més grossa és la barca que s'hi amarra.En total, hi ha a Balears més de set-centes boies repartides per diferents punts.N'hi ha a Sant Elm, Portopetro i Cala Blava, a Mallorca; al camp de s'Espalmador i al caló de s'Oli, a Eivissa i Formentera; i al camp de Fornells i al camp de l'illa d'en Colom, a Menorca.

Per sol·licitar aquest servei gratuït només cal cridar per telèfon a la Conselleria de Medi Ambient. El termini màximper emprar el ferretó és d'un dia. Un altre punt de les Balears que també disposa de boies sostenibles és la badia del port de Cabrera. Aquestes, però, no estan gestionades per Medi Ambient, sinó per l'autoritat del Parc Nacional Marítim i Terrestre de Cabrera.Ja fa temps que algunes entitats conservacionistes i ecologistes com el GOB denuncien que els dos fenòmens que més afecten el fons marí són l'amollada de ferretons al fons i, sobretot, la pesca amb barques d'arrossegament.

De totes maneres, les pesca d'arrossegament, comparativament parlant, és molt més agressiva que no el llançament de les àncores. Aquest tipus de barques llauren el fons marí com si fos una arada i la seva regeneració és molt llarga. A més la pesca contínua en una mateixa zona pot arribar a fer que no es regeneri mai pus. La manca d'amarraments és un problema que afecta tots els ports esportius de Mallorca. Segons dades del GOB, a les Illes hi ha tants d'amarraments com a tot Grècia. Així i tot, la demanda no s'atura de créixer i el nombre de «pagesos» que volen fer de mariners augmenta de cada dia.