cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

Un grup d'homes emmascarats llançà ànecs vius a Can Picafort

Els picaforters tempten la sort i llancen ànneres en l'amollada

96546
Aquesta jove contempla una ànnera viva que intenta fugir de la tortura mentre té a la mà una jugueta de plàstic repartida per l'Ajuntament. | E.BALLESTERO.

«Són de veres, són de veres». Passaven dos minuts de les dotze del migdia quan saltava la veu d'alarma. Entre les ànneres de plàstic que llançaven els organitzadors oficials de la tradicional amollada d'ànneres de Can Picafort, navegaven ahir dues petites barques de color groc amb aus vives a bord. Amb els rostres emmascarats, quatre espontanis van temptar la sort i van llançar una dotzena d'ànecs mentre milers de persones els aclamaven des de la platja.

«Això són ànecs i no els de goma, amb dos collons», deia un picaforter de tota la vida. Aquesta era la segona edició en la qual la tradicional amollada d'ànecs vius de Can Picafort es transformava oficialment en una d'ànneres de goma, però l'edició de l'any passat, la de major assistència de públic dels darrers anys, havia deixat un gust agredolç entre els veïns. Fa només uns dies un regidor comentava en un cercle privat, «això no és una amollada ni és res, estic desitjant deixar de ser regidor per poder llançar ànecs de nou». Ahir, contemplava des del passeig amb un somriure als llavis la «gesta» dels seus veïns.

L'Ajuntament, organitzador de l'amollada d'ànneres de goma, es mantenia ahir al marge de la polèmica. «Han llançat ànecs vius? Jo no he vist res, estava prenent un cafè», comentava el regidor de Festes, Nofre Plomer (CPU) qui vam poder veure en edicions passades dins l'aigua i amb un ànec a la mà. La utilització d'animals vius en festes populars amb menys de cent anys d'antiguitat està prohibida expressament per la llei de protecció dels animals. Durant la darrera dècada tot i les multes l'Ajuntament de Santa Margalida ha mantingut en el seu programa de festes la tradicional solta d'ànecs, que se celebra cada 15 d'agost però les multes milionàries augmentaven cada any i fins i tot arribaven rumors de responsabilitats penals de la classe política si continuaven reincidint sabent que incomplien la llei. Així, fa dos anys l'Ajuntament de Santa Margalida es va desvincular de l'organització de l'esdeveniment. No obstant això hi va haver amollada d'ànecs vius amb la conseqüent obertura d'expedients als veïns implicats, entre ells el regidor de Festes de l'Ajuntament.

El 2006 el mateix regidor de Festes, Nofre Plomer, va recórrer a les ànneres de goma, «per imperatiu legal, deia, i llavors no hi va haver sorpreses.

Ahir eren molts els que victorejaven els emmascarats des de terra encara que també cal dir, que bé per por de les multes o potser perquè les ànneres de goma tenen premi en un posterior sorteig, eren molts els banyistes que deixaven passar els ànecs vius de llarg i de fet molts d'ells quasi arribaren lliures a terra.

«Els de goma estan bé però les ànneres vives son molt més divertides», deia una nina mentre mostrava a una mà un ànnec de veres i a l'altra dues de goma. La seva mare orgullossa l'animava perquè fes declaracions. «Posa't nina posa't i mostra les ànneres de tota la vida». Entre el públic podien veure's algunes camisetes reivindicatives d'altres anys amb la frase «Sí volem ànneres». Falta veure ara si els emmascarats repeteixen el proper any.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.