algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 17°
21°

El PP queda sense tòtem i sense capacitat de reacció de cara al futur

Estaràs ha de refer un partit deprimit en paral·lel al deute que es pot trobar l'esquerra

61888

Amb cares llargues, amb un punt d'amargor, i d'esquerra a dreta, hi apareixen Catalina Cirer, Rosa Estaràs, José María Rodríguez, Josep Juan Cardona, Pere Rotger i Jaume Font.

La partida a Amèrica de Jaume Matas deixa el PP en una situació molt delicada. Tenen 29 diputats en el Parlament, la qual cosa els permetria fer una oposició fortíssima, però ho han de fer sense líder i amb Rosa Estaràs intentant reconduir la crisi. Un altre factor assoleix ara una importància capital: l'endeutament que es pot trobar el nou Govern quan aixequi les estores del Consolat. La decisió per sorpresa de l'encara president en funcions de la Comunitat Autònoma agafà ahir per sorpresa el gruix de la direcció del PP, que no s'ho esperava. Ara Rosa Estaràs es farà càrrec de l'organitzció interna fins al congrés de la pròxima primavera, i també haurà de conduir l'oposició al Govern de centreesquerra en el Parlament.

No serà una tasca senzilla. Tot apunta que el Govern Antich té previst realitzar auditories de com es troben els comptes la Comunitat Autònoma, i això implicaria que l'oposuició, sense líder , hagués de fer front a autèntiques requisitòries per part del nou Executiu. Ahir les cares dels dirigents populars eren la constatació de la derrota. Rodríguez, Flaquer, Cirer i Juan Cardona, entre d'altres, escoltaren les explicacions del seu cap de fila astorats, quasi sense poder reaccionar i sense poder donar explicacions racionals a la feta.

Ara el PP té per endavant la seva redefinició com a partit. És probable que a curt termini Rosa Estaràs pugui garantir l'estabilitat interna, però el pròxim congrés explicitarà les dures tendències internes, cada cop més definides. Per un costat es troba l'ala més dretana i espanyolista, encapçalada pel batle de Calvià, Carlos Delgado, que aviat pot trobar notables suports a Palma. Per altre costat, hi ha el partforanisme conservador però amant de la llengua i la personalitat pròpies, al capdavant del qual es troba Pere Rotger, batle d'Inca i president del PP Mallorca. Així mateix hi són dirigents o poders locals com Jaume Font, Lluc Tomàs i Antoni Pastor.

Resta la incògnita de saber quines cartes jugarà el secretari general, José María Rodríguez, molt tocat per l'escàndol de Calvià i que manté unes relacions no gaire bones amb la cap de l'oposició a Cort, Catalina Cirer. La marxa de Jaume Matas deixa per endavant un congrés molt obert. Està clar que Delgado intentarà un salt a la direcció del partit. El seu èxit depèn de si és capaç de pactar amb els rodriguistes i també de quines relacions mantindrà amb Rosa Estaràs, que se situarà en una posició d'equilibri. La categoria de líder de Rosa Estaràs es veurà en el Parlament balear i en si serà capaç de posar contra les cordes el Govern Antich.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.