Comença el compte enrere per tancar el futur pacte de governabilitat de Pollença, on la coalició UM-UNPI torna a ser el partit frontissa. Si l'any 2003 el líder d'UM de Pollença, Joan Cerdà, 'coquetejà' amb la coalició PP-UMP, amb el PSOE i fins i tot amb el PSM, abans de tancar el pacte d'inversions amb el president del PP balear, Jaume Matas, l'inici de negociacions sembla per ara un calc de les de 2003. UM començava ahir vespre la seva ronda de reunions oficials, a les vuit del vespre amb el PSOE i a les nou i mitja amb la coalició PP-UMP, no sense abans haver parlat amb el regidor del PSM, Gabriel Cerdà, per si estigués disposat a reeditar el pacte de progrés local que governà el municipi de 1999 a 2003. En tot cas, aquesta vegada no seria un soci imprescindible, ja que els regidors d'UM i del PSOE bastarien per formar un govern.
Dilluns a vespre les executives d'UM, el PSOE i el PSM mantingueren reunions per separat, a fi d'analitzar els resultats electorals i d'estudiar la seva posició amb vista a tancar un pacte postelectoral al municipi. De les reunions, només n'ha transcendit el fet que els tres partits es mostren oberts a escoltar totes les ofertes. La del PP-UMP fou la llista més votada en les eleccions del 27 de maig, per la qual cosa el seu candidat, Bartomeu Cifre, ha estat el primer que ha mogut fitxa per oferir a UM una proposta ferma de govern. «Tenim la segona reunió per provar d'arribar a acords amb UM, després d'una reunió inicial que mantinguérem la setmana passada: som la llista més votada, i per tant hem de moure fitxa», manifestava ahir Bartomeu Cifre.
La setmana passada, el líder d'UM de Pollença, Joan Cerdà, anuncià que donaria una setmana de cortesia als seus actuals socis del PP-UMP per formar govern abans de parlar amb la resta de partits, ja que la d'UM-UMP fou la llista més votada. Finalitzat aquest temps, UM-UNPI no s'ha torbat a moure fitxa. Al carrer es respiren aires de canvi i tot sembla indicar que UM-UNPI acabarà per decidir-se per un pacte de progrés. Però el que és cert és que el 2003 molts havien posat la mà al foc per aquest mateix pacte que al final quedà en no-res, quan Jaume Matas oferí inversions milionàries que UM no volgué o no sabé refusar.
La diferència és que ara UM té una altra posició en l'àmbit autonòmic i insular, i per això i perquè ja no hi ha la mateixa manca d'inversions que l'any 2003, tal com anuncià diferents vegades Joan Cerdà, difícilment es podrà repetir a Pollença un pacte d'inversions. Tot i això, quan es tracta de negociacions tot és possible, i manca veure ara com es tanquen els possibles acords. Possiblement UM-UNPI demanarà la batlia els propers quatre anys, igual que el PSOE quan signà el pacte de govern progressista a Pollença l'any 1999. Llavors el PSOE era la llista més votada dels tres socis de la batlia (PSOE-UM-PSM), però ara la situació ha canviat. D'altra banda, el PP acceptà el 2003 concedir tres anys de batlia a Joan Cerdà (UM-UNPI), que ara apostarà encara més fort.