algo de nubes
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.63°

Mas: «El desembarcament d'Esquerra no fa cap bon servei al futur de les Illes»

«Explorarem les possibles relacions amb UM al marge del que faci el PSM», avisa el líder convergent

El secretari general de Convergència i cap de l'oposició a Catalunya, Artur Mas, va ser ahir a Palma per escenificar una consolidació de relacions amb UM. Mas no tanca la porta al PSM, qüestiona la implantació d'Esquerra a les Illes, retreu al PSOE debilitat a l'hora d'aplicar l'Estatut i avisa: si el Constitucional toca la reforma catalana, la via estatutària haurà mort.

-La consolidació de relacions amb UM depèn del PSM?
-No només d'això. La relació amb UM es produirà d'una manera o d'una altra. Ha existit molts anys i prosseguirà en el futur. Ara bé, pot ser més o menys intensa. El PSM ha estat aliat nostre des de fa temps i hem de veure quins són els seus propòsits de futur. Ara fa una coalició electoral amb EU i Esquerra, que és legitima, però hem de veure com evoluciona.

-I depenent de com evolucioni decidiran?
-No només decidirem basant-nos en això. Serà un element, però hem de veure entre UM i Convergència quines possibilitats de relació hi ha de futur i les explorarem independentment del que faci el PSM.

-Com veis les autonòmiques balears?
-El que desitjo és que el component nacionalista hi tengui més pes perquè Balears siguin defensades amb més eficàcia. Si guanya el PP però no té majoria, algun partit nacionalista pot fer de contrapès.

-Voldríeu per a Balears un tripartit com el de Catalunya?
-Un tripartit com el de Catalunya no el desitjo ni a Balears ni a ningú.

-Vos agrada la implantació d'Esquerra a Balears?
-Convergència no ha volgut mai estar present directament a les Illes perquè considerem que són els nacionalistes d'aquí els que han de fer la feina i nosaltres donar-los suport, no suplantar-los.

-Creis que danya la imatge de Catalunya?
-Més que danyar, crec que no fa cap bon servei al futur de les Illes. Esquerra entra en contradiccions tremendes perquè desembarca a Balears i al País Valencià i entrega la presidència de la Generalitat a un membre de l'executiva del PSOE com José Montilla.

-Amb els socialistes a la Generalitat, han empitjorat les relacions amb Balears?
-No m'atreveixo a dir-ho. Però sí que és veritat que institucions com l'Institut Ramon Llull han anat cap enrere, igual que TV3.

-Heu vengut a parlar de finançament autonòmic. Els estatuts ho resolen?
-Els estatuts són suficients per millorar el finançament, però cal un Govern espanyol disposat a complir-los amb lleialtat. I em temo que ara el Govern del PSOE, molt debilitat i acovardit, no pot garantir-ne un compliment a fons.

-Si el Tribunal Constitucional rebaixa la reforma catalana, la via estatutària...
-... hauria arribat al seu final i, evidentment, no seria un bon final.

-I exhaurida la via estatutària?
-Hi hauria d'haver una altra via. No diré quina perquè és aviat, però si el Constitucional toca l'Estatut, la via estatutària arriba a fi de trajecte.

-Sense Estatut català no hi hauria hagut Estatut balear?
-No ho sé. Però un cop més hem trencat barreres perquè altres autonomies hagin pogut seguir més o menys el mateix camí. No és la primera vegada i no ens queixem, l'únic que lamentem és que rebem totes les bufetades.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.