cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 7.68°

Els socialistes adormen la precampanya

Mentre el PP intensifica els actes electorals, el PSIB evita una crispació que creu perjudicial

A un mes perquè soni el tret de sortida de la campanya electoral, la precampanya avança a ritmes diferents. Mentre els populars accel·leren, venen gestió i organitzen actes amb públic dia sí dia també, els socialistes alenteixen el joc, adormen la precampanya, opten per les reunions en petit comité i eviten crispacions perjudicials. El Bloc s'esforça per treure el cap contra un bipartidisme que UM no sembla tèmer. EPSIB té clar que ha de mantenir la «campanya tranquil·la» que ha vengut fent fins ara perquè entén que la crispació només beneficia el PP. Els socialistes parteixen de la base que ara l'esquerra està mobilitzada i la dreta no. A partir d'aquí, entenen que tensar massa la corda desactivaria els seus i just afavoriria els populars.

Les enquestes els mostren que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, està ben valorat a les Illes i, en aquest context, veuen positiu que hi hagi una tendència a identificar més clarament el PSIB amb el PSOE. Segons els socialistes, el PP balear també s'identifica cada pic més amb el de Madrid però, a diferència del que els passaria a ells, els populars es «radicalitzen» i això els perjudicaria. Si el PSIB inicià la seva precampanya el passat gener col·locant les primeres tanques amb el lema «Nous temps», ePP no ho ha fet fins fa una setmana, instal·lant els primers cartells amb el lema «Complit» i amb els primers rostres de candidats. La campanya del PSIB, «tranquil·la», de llarg recorregut i de pluja fina, contrasta amb la del PP, contundent, d'actes massius i d'accelerada final. Els primers venen canvi i ZP; els segons, continuïtat i gestió. La paraula «il·lusió» es repeteix al seu material.

Els populars no han cremat encara cap cartutxo, han intensificat la precampanya des de fa 15 dies presentant públicament dos dels seus principals candidats -el de Mallorca i el de Palma-, però no han avançat encara cap dels seus projectes estrella i, juntament amb UM, són els únics que no han fet públiques les seves llistes. Ahir iniciaren una convenció programàtica i, segons avançà el seu candidat al Govern, Jaume Matas, a finals d'aquesta setmana o principis de la vinent es coneixeran les candidatures. Mentrestant, Matas ha deixat de ser el de la primera part de legislatura i es prodiga més que mai en actes públics, de govern i de partit. Tren, carreteres, parcs escoles... s'inauguren sense actes inaugurals. Avui, Matas prova el metro sense inaugurar-lo.

UM també ven gestió, la del Consell. De moment, ha centrat tota la precampanya en els municipis i ha donat prioritat a Palma. De fet, el seu candidat a batle, Miquel Nadal, fou el primer a aparèixer en tanques a principis d'any. La paraula «Impuls» l'acompanya. Mentre Nadal es prodiga en visites als barris i organitza actes públics, Munar presenta els candidats municipals. La candidata autonòmica i insular evita, de moment, el debat amb les altres aspirants al Consell. Entén que els seus contrincants són Antich i Matas. A diferència dels que governen, eBloc fa el que pot i, amb mitjans més precaris, intenta entrar en la precampanya a base de llençar propostes i més propostes. Evita els actes amb públic i se centra en rodes de premsa, accions de carrer i reunions de treball per combatre el bipartidisme i competir amb els que tenen molts més mitjans. És l'únic que no té tanques, però sí que ha fet postals amb els rostres dels candidats. Ven canvi i «honradesa».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.