Gairebé la meitat dels turistes que arriben a les Illes Balears (un 44%) no s'allotgen en hotels o aparthotels, sinó en segones residències o apartaments. Així es desprèn d'un estudi elaborat per la Cambra de Comerç, segons el qual dels 11.473.665 visitants que arribaren l'any 2004 a l'Arxipèlag, 5.097.140 constituïren l'anomenat turisme residencial.
Pel costat de l'oferta, la institució calcula que a Balears hi ha actualment 711.409 places de potencial ús turístic, de les quals 422.879 són hoteleres i més de 288.530 places són de segona residència.
Pel costat de la demanda, l'informe indica que una mitjana de 144.431 persones al dia s'allotgen en segones residències o similars -oscil·len entre les 54.000 que ho fan al gener i les 284.000 de l'agost, quan la demanda es multiplica per cinc- i, en canvi, una mitjana de 180.705 persones al dia ho fan en hotels.
Per tant, el turisme comporta una població flotant de 325.136 persones al dia de mitjana -varia dels 79.000 turistes de gener als 678.000 de l'agost, quan la pressió es multiplica per vuit-, que sumada a una població resident de 955.045 habitants l'any 2004 forma una població real d'1.280.181 persones.
Segons la directora del Servei d'Estudis de la Cambra de Comerç, Catalina Barceló, l'auge del turisme residencial es constata des de l'any 2000 i no hauria tocat sostre, perquè encara hi ha més oferta de places que no pas demanda (un 17% més). Per tant, aquest segment podria continuar creixent en el futur sense necessitat de construir més.
El president de la Cambra de Comerç, Joan Gual de Torrella, advertí que aquest creixement no el sorprèn perquè ja s'apreciava amb la proliferació de serveis no relacionats amb el sector hoteler. Segons Gual, aquesta tendència a l'alça també es constata en altres punts vacacionals «madurs» de la Mediterrània i és més agreujada a Màlaga o al Llevant peninsular.
Per poblacions, Calvià és el primer municipi turístic, amb més de dos milions de turistes a l'any, 1'2 milions dels quals són residencials (un 55%), fet que equival a 34.000 visitants residencials de mitjana diària. Amb tot, és a Pollença on té major pes el turisme residencial (un 61%) i només en tres punts més -Calvià, Santa Eulària i Sant Josep- té més pes el residencial que l'hoteler. En total, set municipis -els quatre anteriors, Santanyí, Alcúdia i Llucmajor- concentren el 60% de turistes residencials.
L'estudi no analitza el comportament de la despesa de cada tipus de turisme, que presenta perfils diferents, tot i que «compatibles». Sí que detecta que el residencial té una temporada més llarga i pot promoure ofertes alternatives i més diversificades. Al mateix temps, considera que «el cicle natural» d'una destinació estable suposa major demanda i capacitat de fidelització del turisme residencial.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.