cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

Un sistema automàtic permetrà al Govern usar les modalitats en la seva correspondència oficial

Un sistema de traducció automàtica i de correcció lingüística permetrà al Govern utilitzar les modalitats insulars del català en la correspondència oficial que manté amb els administrats i amb altres institucions, com els consells o els ajuntaments.

Segons explicà el conseller d'Interior, José María Rodríguez, el seu departament i el d'Educació han signat un conveni amb els hereus de la família de Francesc de Borja Moll per implantar el diccionari Alcover-Moll -que conté entrades de tot el domini lingüístic català- en aquest sistema de traducció simultània -català-castellà- i de correcció lingüística.

D'aquesta manera, un pic implantat el sistema, cada funcionari podrà traduir automàticament un text del castellà al català -o a l'inversa- i triar, a la vegada, en quina modalitat lingüística de cada illa prefereix el lèxic. Fins ara, els funcionaris havien d'acudir als assessors lingüístics de les conselleries i no s'empraven les modalitats. Ara cada funcionari tendrà el programa instal·lat al seu ordinador.

L'aplicació d'aquest programa, que costarà prop de 60.000 euros, es començarà a portar a terme aquest setembre, amb l'objectiu que sigui operatiu pel març de l'any vinent. A hores d'ara, tant la Conselleria d'Interior com la d'Educació ja tenen a punt el plec de condicions per treure a concurs l'aplicació tècnica del sistema. El desenvolupament d'aquest mètode serà coordinat per Nina Moll, membre de la família Moll.

El conseller d'Interior, José María Rodríguez, no dubtà ahir a qualificar d'«ambiciós» el projecte perquè, segons advertí, la Comunitat Autonòma «comença a potenciar de veritat les modalitats».

Tot i que en una primera fase el programa només podrà ser usat pels funcionaris de la Comunitat, es preveu que més tard sigui d'«utilitat pública». Amb aquest propòsit, s'acabarà instal·lant aquest sistema de traducció i de correcció lingüística a la pàgina web del Govern, perquè cada ciutadà en pugui fer un ús particular.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.