algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Nouvel: «Vull crear un barri on la gent se senti orgullosa de viure-hi»

L'arquitecte defineix com a «projecte únic» la proposta per Can Domenge

El presitigiós arquitecte francès Jean Nouvel presentà ahir a Palma la seva proposta d'urbanització de «Parc Mallorca» -nom amb el qual es coneix ara Can Domenge- com un «projecte únic» i avançà que ha volgut «crear un barri on la gent se senti orgullosa de viure-hi». Convidat pel Consell de Mallorca, institució que ha impulsat la venda i la urbanització dels terrenys, pronuncià una conferència davant d'un públic nombrós congregat al saló de plens.

La presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, presentà l'acte i destacà que amb la contribució d'un «geni» com Nouvel, «Palma es col·loca a l'avantguarda de l'arquitectura internacional». La proposta del conegut arquitecte preveu la construcció de 591 habitatges al voltant d'una gran plaça central i de dos parcs. El projecte l'executarà la societat Ferrátur-Sacresa, que ha pagat 30 milions d'euros pels solars i espera acabar-hi les obres a finals de 2008.

Nouvel, conegut com a autor de la torre Agbar de Barcelona o per l'ampliació del Reina Sofia de Madrid, anuncià que serà la primera vegada que afronta un projecte de peça urbana amb habitatges. El francès afirmà que el nou barri, que englobarà 52.000 m2 devora el Psiquiàtric, estarà «lligat» a la història i a la geografia de la zona, com també a les limitacions de l'espai. «Serà una peça urbana que mantindrà la poètica del Mediterrani».

L'urbanista advertí que els pisos prevists «no són simples apartaments», sinó «cases» perquè «els ciutadans no son números, sinó gent que tria per qualque raó». «Feim un barri que té una identitat en relació amb l'estructura existent», perquè «no volia una urbanització on les parcel·les fossin com un sembrat». Un barri que, segons explicà, adopta la «colorimetria i la rítmica de Mallorca, amb una presència vegetal i d'arcs tan freqüent en aquesta illa».

L'arquitecte es declarà «en contra de la repetició sistemàtica de receptes passades, perquè acaben sent reiteracions sense sentit», i reconegué que ha après dels «fracassos de l'urbanisme del segle XX».

Interrogat per un periodista, assegurà que havia iniciat el seu treball aquest gener, just quan es convocà el concurs de venda del solar, tot i admetre que «coneíxiem la hipòtesi del projecte». Davant la reiteració de la pregunta, aixecà la veu per deixar clar que «jo no som aquí per parlar de dades jurídiques sinó d'arquitectura», i provocà aplaudiments. Entre el públic s'hi trobava el president dels Promotors, Biel Oliver, o el constructor i president del Mallorca, Vicenç Grande.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.