muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
21°

Font acusa Madrid de bloquejar 19 mesos el projecte dels molins

El Govern i l'Ajuntament posen en marxa els 55 que estan rehabilitats


El conseller de Medi Ambient, Jaume Font, acusà ahir directament el Govern central d'haver bloquejat i paralitzat durant 19 mesos l'explotació dels molins de vent generadors d'energia renovable, després d'haver estat rehabilitats.

A més, Font denuncià que des del Ministeri de Medi Ambient han reduït de manera considerable el projecte inicial impulsat l'any 2002 per l'exministre Jaume Matas, que preveia en una primera fase la rehabilitació de 100 molins i l'adopció d'una sèrie d'actuacions col·laterals, que no s'han respectat en la seva totalitat.

Les declaracions foren realitzades en el transcurs de la signatura del conveni, entre la Conselleria i l'Ajuntament de Campos, per posar en marxa de l'explotació de les 55 construccions ja restaurades. L'acte fou a Campos, a la sala de plens, en presència de Font; del batle, Andreu Prohens; del director general de Recursos Hídrics, Joan Crespí; i la directora de l'Agència Balear de l'Aigua, Bàrbara Mestre. A més, hi assistiren els propietaris dels molins rehabilitats i que ara entraran en funcionament.

«El procés s'hauria pogut iniciar abans, però el problema no ha estat del Govern balear. La Fundació Parcs Nacionals no cedia la titularitat definitiva per poder donar el sus al començament de l'activitat d'aquests molins. Ho ha paralitzat durant 1 any i 7 mesos. Hi ha gent que xerra i altres que fan feina», exposà Font.

El Govern balear destinarà cada any un total de 135.000 euros per poder dur a terme el manteniment i l'explotació d'aquestes construccions.

«A final d'octubre, el Ministeri de Medi Ambient procedí a la cessió i a partir d'aquí ja posàrem en marxa el projecte. Els propietaris poden estar molt orgullosos perquè es recupera el patrimoni i es generarà energia neta», assegurà.

Bàrbara Mestre explicà que el pla inicial, amb un pressupost de gairebé set milions d'euros, incloïa la recuperació de 100 molins, com també la instal·lació de plaques fotovoltaiques, un centre d'interpretació d'energies renovables al Palmer, una ruta dels molins, una reconversió agrària i finques experimentals amb plantes aromàtiques.

Al final, explicà Mestre, «el projecte ha quedat reduït a la rehabilitació de 55 d'aquests edificis, se n'ha preparat una ruta i s'ha creat un viver de plantes autòctones devora els molins».

El conseller també manifestà que tota aquesta actuació anirà acompanyada d'un itinerari d'educació ambiental.

Per la seva banda, el batle Prohens mostrà la seva satisfacció pel funcionament dels 55 molins.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.