El diplomàtic mallorquí Jorge Dezcallar rebutjà ahir la «teoria de la conspiració contínua» i les «especulacions» al voltant de l'autoria dels atemptats de l'11-M, que es produïren quan ell era director del Centre Nacional d'Inte·ligència (CNI). En canvi, compartí el parer del jutge instructor del cas, Juan del Olmo, que ha descartat qualsevol vinculació d'ETA amb la matança d'ara fa dos anys.
Precisament Dezcallar, que ahir oferí una conferència a la Universitat de les Illes Balears (UIB), també es referí a l'alto el foc decretat per ETA. L'exambaixador espanyol davant la Senta Seu es demanà en veu alta si la direcció del grup, que ha anunciat la treva, controla tota l'organització i, per tant, si els responsables dels actes de «kale borroka» del cap de setmana passat «obeeixen» o «van per lliure».
«Som prudentment optimista», però «el que ha passat a Navarra -referint-se als actes violents del cap de setmana passat- no són un bon senyal, perquè pot ser que hi hagi un grup que no obeeixi. Aquest és el perill i tant de bo que el grup que mana -a ETA- controli aquells que fan aquestes estupideses», afegí.
Segons el diplomàtic, «ETA pot matar, però no es pot permetre matar. Aquesta és la gran diferència després de l'11-M», perquè ara «la societat espanyola no suporta que s'utilitzin les pistoles en defensa absolutament de res». Tot i advertir que el procés de «negociació política» obert tindrà «moments difícils», Dezcallar definí el panorama com a «il·lusionant» i demanà a l'esquerra abertzale que es posi «les piles» si hi vol jugar cap paper.
El mallorquí, que fou ambaixador al Marroc entre 1997 i 2001, també valorà com a «millor» el clima actual en les relacions hispanomarroquines que el context «enrarit» que es visqué en l'etapa de José María Aznar. «El clima és millor i això és positiu, perquè permet abordar els problemes sense la crispació anterior». En tot cas, deixà clar que els «problemes històrics» no s'han resolt.
Respecte de la seva darrera etapa com a ambaixador al Vaticà -en dimití el novembre passat-, afirmà que s'havia limitat a defensar la política que li encarregà el Govern i reconegué que això comportà «desavinences» amb la Santa Seu. Dezcallar afegí que el seu successor, l'exbatle de la Corunya Francisco Vázquez (PSOE), havia estat «ben rebut», però recalcà que la millora de les relacions entre ambdós estats no depèn tant de les persones com de les polítiques que es portin a terme.