L'inici d'emissions de la nova televisió privada La Sexta, previst per al 5 de maig, obligarà a reestructurar abans l'espectre televisiu de les Balears. La reassignació de freqüències, ordenada pel Ministeri d'Indústria, suposarà la resintonització de cinc canals locals -Canal 4, M7, Localia TVI, Televisió Menorquina i TEF Eivissa-Formentera- i dels dos autonòmics valencians -Canal 9 i Punt 2-, que en seran els més perjudicats.
«Acatam la decisió, però no la compartim, perquè s'ha trastocat tot el mapa televisiu» per «interessos propis», assenyalà ahir el conseller d'Economia, Lluís Ramis, que criticà el ministre Josep Montilla pel fet d'haver trigat més d'un any a concedir una freqüència a les televisions locals legalitzades.
Ramis també deixà clar que la sintonització de La Sexta, que oferirà el Mundial de Futbol, «no és competència de la Comunitat», que no en garanteix doncs la recepció correcta.
Des d'aquesta setmana i fins al 5 de maig -data d'inici de les emissions de La Sexta a les Balears- es durà a terme la reestructuració de l'espai televisiu local i, paral·lelament, el Govern iniciarà una campanya publicitària per informar-ne.
L'assignació a La Sexta del canal 39, fins ara ocupat per Canal 4, desplaçarà aquest a la freqüència 43 a Palma, a Inca i a Manacor abans del 5 de maig. M7 deixarà d'ocupar el canal 37 a la zona de Palma, Inca i Manacor, per passar al 26. Localia TVI es trasllada, a Inca i a Manacor, del canal 28 al 27. A Menorca, la resintonització afecta Canal 4 i Televisió Menorquina; i a Eivissa i Formentera, també Canal 4 i TEF.
Amb tot, les emissores més perjudicades seran les dues autonòmiques valencianes, Canal 9 i Punt 2, desplaçades a nous canals no sintonitzats. Això comportarà que el senyal arribi amb menys qualitat i que s'hagin de modificar les antenes col·lectives (l'operació pot costar devers 60Eper bloc). A Mallorca, Canal 9 passarà del canal 43 a la 31 i Punt 2, del 26 a la 55.
Quant a la televisió del Consell, emetrà pel 28. El Govern encara estarà més d'un mes a adjudicar les vuit llicències digitals que queden -dues d'autonòmiques i dues més per illa. Ramis deixà clar que les porno són «il·legals» i que s'obriran expedients per tancar les emissores sense llicència.