«Dia històric». D'aquesta manera definiren ahir els responsables de Gesa-Endesa, del Govern i de l'Ajuntament de Palma l'inici de les actuacions de demolició de la vella central tèrmica de Sant Joan de Déu, construïda a mitjan anys seixanta i que no funcionava des del 2002. L'any 2008, aquests terrenys del Coll d'en Rabassa aolliren les noves oficines i la seu social de Gesa-Endesa, un edifici que costarà 50 milions d'euros i on treballaran devers 600 empleats.
En aquell moment, les oficines de la companyia ja s'hauran traslladat a un nou edifici de 16.000 metres quadrats, modern, funcional i poc impactant que es construirà al lloc que encara ocupa la central de Sant Joan de Déu. L'espai també inclourà el nou Museu de l'Electricitat, un espai educatiu per atendre els escolars que visiten les instal·lacions; i els serveis auxiliars de tallers, magatzems i aules de formació, que es completaran l'any següent. Per acabar, se cediran 13.000 metres quadrats a l'Ajuntament perquè siguin part de la zona protegida del Carnatge.
El director general de la companyia, Jaume Reguart, insistí en la millora de la qualitat de vida que suposarà per als veïns del Coll d'en Rabassa la desaparició de la central i el canvi d'ús dels terrenys. Fins i tot arribà a demanar disculpes d'haver estat uns veïns massa «molests» i avançà que en el futur s'evitaran aquestes molèsties i, fins i tot, s'han previst 1.150 places de pàrquing per a 600 empleats. Tant el conseller d'Energia, Josep Juan Cardona, com el regidor d'Urbanisme de Cort, Javier Rodrigo de Santos, es referiren també a la «vella aspiració» dels residents del Coll.
Amb tot, el desmantellament del complex de Sant Joan de Déu no s'entén sense el projecte urbanístic de façana marítima, impulsat per l'Ajuntament de Palma i que preveu l'esbucament de l'actual seu de la companyia elèctrica, al carrer de Joan Maragall, per construir-hi pisos de luxe.
Tot i les peticions que s'han produït perquè l'edifici de Gesa es conservi, el director general de l'elèctrica deixà clar ahir que no han considerat aquesta opció i s'adaptaran a allò que fixa el Pla General de Palma, és a dir, que l'edifici s'ha d'esbucar i en el seu lloc s'hi han de construir habitatges. Amb tot, Jaume Reguart advertí que si l'Ajuntament canviàs d'opinió es mantindria l'edifici perquè «nosaltres som disciplinats».