L'escriptor, periodista i polític català Vicenç Villatoro creu que TV3, IB3 i Canal 9 s'haurien de coordinar molt més per una qüestió de lògica i de rendibilitat econòmica. Villatoro participà ahir a Palma en la presentació del llibre Països Catalans, en plura, impulsat pel PSM i en el qual ha col·laborat en la redacció d'un dels articles.
-En l'article que heu escrit per a aquest llibre apostau per una concepció federal de l'espai.
-Hi ha dos models per articular aquest espai, un de jacobí, que subratlla les semblances fins a la uniformitat, que centralitza i que creu en un poder fort; i un altre d'alternatiu, que també articula l'espai però que respecta les diferències i que permet a les peces gaudir de les seves especificitats. Els Països Catalans com a espai només tenen sentit en el segon model.
-I en l'espai comunicatiu com s'aplica?
-Jo m'imagino tres televisions públiques compromeses amb la llengua, la cultura i la realitat pròpia, cada una actuant en funció de la dinàmica de cada territori però compartint moltes coses.
-Ara tenim TV3, Canal 9 i IB3.
-Però no estem en el segon model. Dic que estiguin compromeses, que entenguin que la seva primera funció és donar expressió a una llengua pròpia i que tenguin un alt nivell de coordinació.
-Per exemple?
-És que la lògica, el mercat, l'economia, l'audiència, tot va a favor que aquestes res televisions facin coses juntes. Es poden compartir doblatges, productes, corresponsals... Una mini FORTA dels Països Catalans seria més rendible. L'únic que es posa a l'altre costat de la balança és la política.
-I com valorau el paper de la COPE?
-La COPE està fent una operació que seria comercialment legítima, que és políticament inadequada i que, sobretot, no correspon al seu accionariat. Si el preu de l'audiència és pujar la tensió, crear odis, insultar... Hi ha coses que no hi ha dret.
-Catalunya tindrà Estatut?
-Tinc la sensació que el que pot acceptar el PSOE no és assumible pels nacionalistes i el que poden acceptar aquests no ho acceptarà el PSOE. Crec que en l'actual horitzó no hi haurà Estatut.
-I si n'hi hagués, beneficiaria Balears?
-I si no n'hi ha, també. El debat que s'ha obert ha posat sobre la taula dues coses que van a favor de Balears: que el sistema de finançament no és bo i que el dèficit fiscal és una rèmora per a les zones de l'Estat més actives i, per tant, afecta tothom.