L'Executiva Federal del PSOE analitzarà el cas de transfuguisme de Calvià i el portarà davant la comissió de seguiment del Pacte Antitransfuguisme, un acord signat l'any 1998 pel Govern central i pels partits amb representació al Congrés per extingir aquesta pràctica «antidemocràtica».
Així ho avançà ahir la secretària general de la Federació Socialista de Mallorca, Francina Armengol, que també forma part de l'Executiva Federal del PSOE. Armengol assegurà que aquest no és l'únic cas de transfuguisme que ha tingut el PP com a protagonista des que Jaume Matas és president del Govern. Així, recordà la situació que es viu a Maria de la Salut i a Andratx.
La dirigent socialista recalcà la vigència del Pacte esmentat i, en virtut d'aquest acord, exigí al trànsfuga Joan Thomàs que torni l'acta de regidor. Si no dimiteix, assegurà Armengol, el batle de Calvià, Carlos Delgado, l'ha de destituir de les responsabilitats executives i l'ha de situar en el grup de «no inscrits» -a diferència del grup mixt no té assignació econòmica-, de manera que no pugui utilitzar el seu vot per prendre decisions.
La diputada del PSOE acusà el Partit Popular de «no respectar els pactes firmats» quan «no li són utils» i de fer un «ús indigne» de les «regles del joc democràtic». A més, instà Matas a complir el Pacte Antitransfuguisme i a «retornar a la normalitat democràtica».
Segons Armengol, el cas de Calvià és una «vergonya política» i «la cúpula del PP no pot donar suport a l'ús dels trànsfugues per canviar el vot popular». Per aquest motiu, la socialista exigí als populars «claredat davant la ciutadania» en un assumpte que no dubtà a comparar amb els casos Bitel i Formentera. En opinió seva, aquesta situació demostra que el vot dels ciutadans «no té importància» pel PP.