algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
25°

El Govern adquireix Son Navata per preservar-ne la zona humida

S'amplien les basses existents i se'n protegiran els valors ornitològics


El Govern, a través de l'Institut Balear de Sanejament -Ibasan-, ha iniciat els tràmits per a la compra dels terrenys de la zona humida de Son Navata a Felanitx, un indret de gran importància paisatgística i ornitològica, amb l'objectiu de preservar-lo i d'ampliar-lo, com també de potenciar-ne els valors naturals.

El passat dia 26 de juliol, el consell d'administració de l'Ibasan aprovà que s'iniciàs la compra d'aquests terrenys, amb una extensió aproximada de 24 quarterades i que comprenen unes cases i una finca limítrofes, a més de les basses on s'aboca l'aigua procedent de la depuradora de Felanitx, que es troben saturades i han quedat petites.

D'aquesta manera, l'Executiu ha arribat a un acord amb els diferents propietaris de la zona i l'adquisició es farà efectiva ben aviat. El pressupost final s'acosta a 1,2 milions d'euros.

Fonts de la Conselleria de Medi Ambient explicaren ahir que la compra dels terrenys de Son Navata obeeix a tres motius principals. D'una banda, les basses que recullen l'aigua de la depuradora han quedat saturades i alguna vegada han causat problemes. Ara, l'Ibasan podrà crear una zona més àmplia on poder abocar l'aigua sense crear cap classe de complicacions. Sovint, s'han registrat també algunes inundacions, que han provocat queixes veïnals.

Per la seva banda, la Universitat de les Illes Balears, en col·laboració amb l'Ibasan i amb la Direcció General de Protecció d'Espècies del Govern, ha realitzat un estudi amb l'objectiu de delimitar i de dissenyar l'espai necessari per mantenir, conservar i ampliar aquesta zona humida, com també per possibilitar-hi l'absorció a través dels filtres verds.

Tot això contribuirà a posar fi a les filtracions de les quals es queixen de vegades els residents a la zona de Son Valls. Un altre dels objectius de la compra és mantenir i preservar la important fauna que ha sorgit, i fins i tot incrementar el nombre d'espècies.

El Govern ha anunciat que d'aquí a poc temps farà efectiva aquesta adquisició i estudiarà l'opció de posar en marxa un centre d'interpretació de la zona, amb la finalitat de donar a conèixer els seus valors paisatgístics. Ja fa uns anys, es parlà d'aquesta possibilitat, que serà una realitat en poc temps.

Aquest espai ha estat motiu de preocupació per als grups ecologistes. Així, fa un any el GOB alertà del perill de desaparició, arran d'unes obres de canalització duites a terme per la Conselleria a fi de portar l'aigua de la depuradora al torrent de Son Valls. Ara, l'Executiu assegurarà una protecció efectiva.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.