algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Moner acusa Madrid d'«afavorir» els «afins» amb la reforma làctia

Reclamarà dilluns al Ministeri que compensi la insularitat als sector

La consellera d'Agricultura, Margalida Moner, acusà ahir el Govern central d'«afavorir» les comunitats «afins» a les seves idees amb la reforma del sector làctic, que dóna prioritat a les zones amb explotacions ramaderes petites a l'hora de repartir les quotes abandonades.

Per matisar aquesta política, que perjudica les Balears -amb explotacions més grans-, Moner reclamarà dilluns al Ministeri que compensi els desavantatges provocats per la insularitat a les granges i tengui més en compte aquest criteri en la distribució.

En una compareixença parlamentària en comissió, defensà la compra de quotes lleteres efectuada pel Govern l'any passat, que enguany permetrà produir tres milions de quilos més a les Illes. I advertí que amb les reformes empreses per Madrid aquesta política no es podrà repetir, perquè les quotes que s'abandonin no quedaran a les Illes i «en sortirem molt perjudicats».

Al marge de la qüestió lletera, la responsable autonòmica havia estat convocada al Parlament per explicar l'enfrontament entre els pescadors i els peixaters que, a final de març, deixà els mercats de Palma sense peix fresc. Així, afirmà que el conflicte pel sistema de subhasta a la llonja de Palma ja no existeix, però, considerà que la situació actual és fruit d'una «treva» de dos mesos decretada per abril.

Moner insistí que el Govern balear ajuda el sector a elaborar un reglament de funcionament de la llonja, «que serà l'intrument per fer feina sense aquests ensurts», i fomenta la unitat del sector a través de l'organització de productors Mallorcamar. Segons Moner, els dos grans problemes del sector són la seva «desunió» i l'encariment del gasoil.

Les explicacions de la consellera, que en dos minuts enllestí la compareixença, no agradaren a l'oposició, que criticà la seva passivitat a l'hora de cercar solucions. Si el PP definí la situació actual com un «téntol», els grups de l'oposició coincidiren a advertir que el «conflicte» del peix no s'ha solucionat, sinó que es manté «latent» i pot tornar a esclatar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.