algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

El PSM tria entre Vicens i Sansó al congrés més incert dels últims anys

Renovadors i Tercera Via arribaran junts al conclave de Manacor

Més de 500 militants del Partit Socialista de Mallorca (PSM), amb veu i vot, s'han inscrit per participar al XVII congrés del partit, el més obert dels últims anys, que avui s'inicia a Manacor. Sobre ells recaurà la responsabilitat de triar entre dos candidats a la secretaria general -el renovador Jaume Sansó i l'oficialista Biel Vicens- i entre tres propostes polítiques diferenciades.

Finalment els sectors renovador i la Tercera Via acudiran plegats al conclave. Amb l'acord assolit ahir a Manacor, el renovador Jaume Sansó s'assegura el suport de la Tercera Via, el sector crític capitanejat per Felip Esteva, que vol representar la militància de base i que no havia presentat candidat. Ambdós moviments han consensuat una única ponència d'organització -després que els oficialistes decidissin mantenir la seva- però defensaran ponències polítiques diferenciades.

D'aquesta manera, i si res no canvia durant el congrés, els militants hauran de triar entre dos candidats, tres ponències polítiques i dues d'organització. Tant Sansó com Vicens han garantit la presència de la resta de sectors en l'executiva que finalment elegeixin els militants. A grans trets, els dos candidats coincideixen en la necessitat d'adaptar el discurs del PSM a una societat que s'ha transformat ràpidament; en canvi diferirien en la gestió d'aquest procés, en l'èmfasi posat sobre cada un dels eixos del partit -nacionalisme, progressisme i ecologisme-, en la relació a mantenir amb la resta de forces i, a priori, en la procedència dels suports que esperen rebre.

Sansó, batle de Vilafranca, presentarà com a candidata a la secretaria d'Organització a la consellera insular Bàrbara Bujosa. Aquests proposen convertir el partit en «pal de paller» del nacionalisme. Vicens, que no ha ocupat càrrecs institucionals, també té el suport de batles o del conseller Antoni Alorda. El document que defensarà és l'elaborat per la gestora, encapçalada per Nanda Ramon. En aquest s'aposta per bastir, a llarg termini, un bloc nacionalista i progressista que sigui alternativa al bipartidisme. El congrés del PSM es planteja tan obert i incert que ni tan sols està clar si es mantendrà el reglament i l'ordre del dia proposat. Si es manté, avui es votarà la ponència política i no serà fins demà que es triï la d'organització, el nou secretari general i l'Executiva que l'acompanyarà durant dos anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.