El secretari general de Política Lingüística de la Generalitat, Antoni Mir, va criticar ahir a Palma el «monolingüisme» que practica l'Estat perquè dificulta el procés de normalització lingüística i impideix garantir el «dret dels ciutadans a viure en català». L'expresident de l'Obra Cultural Balear (OCB) va obrir ahir, amb la conferència «Com sobreviurà el català? El poder dels governs i de la societat», el Fòrum «Nacionalisme i Estat», que organitza aquesta entitat i que no presencià cap representant de l'Executiu balear, tot i que se'ls havia convidat.
Davant les més de 200 persones que omplien una sala d'actes del Col·legi d'Advocats plena, Mir va defensar la necessitat d'aplicar polítiques de normalització per garantir aquest «dret a viure en català»; i va reclamar el reconeixement de l'oficialitat de la llengua tant a l'Estat com a Europa, com a única via per obligar aquests poders a invertir en l'impuls del català i a garantir-lo amb mesures legislatives.
El secretari general de la Generalitat va denunciar que l'Estat encara no compleix totes les obligacions contretes amb la llengua catalana, fet que porta els governs autonòmics, com el que ell representa, a prendre mesures per afavorir la integració dels immigrants, per exemple, sense tenir competències en immigració i ciutadania. Segons Mir, «les autonomies són més democràtiques que l'Estat» perquè respecten la diversistat. «L'Estat no».
L'expresident de l'OCB va advertir del repte que suposa per a Balears o Catalunya la immigració massiva i va defensar noves polítiques de normalització lingüística que converteixein la llengua catalana en la «llengua de cohesió d'aquesta nova societat». La necessitat de garantir l'ús del català en el marc de la societat digital que ve i la responsabilitat del sector privat en aquest context també centraren el discurs pronunciat per Mir davant més de 200 persones.
El conferenciant fou presentat per l'actual president de l'OCB, Sebastià Frau, qui el considerà la persona que més ha treballat per la llengua catalana a Balears en els darrers 15 anys, i per l'exconseller d'Educació i Cultura, Damià Pons (PSM, qui destacà la contribució de Mir en la creació d'una cultura de la mobilització en defensa de la llengua i del país.
Cap membre del Govern balear no assistí a la conferència del representant de la Generalitat. Sí que es va poder veure entre el públic al director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Miquel Julià, al secretari general d'UGT, Llorenç Bravo, la portaveu del grup parlamentari socialista, Francina Armengol, i l'exsecretari general del PSM, Mateu Morro, entre altres.