El Parlament balear va decidir ahir, per unanimitat, demanar al Govern central que doni instruccions a tots els funcionaris públics de l'Estat a les Illes perquè «respectin els drets lingüístics dels ciutadans». La proposició no de llei fou presentada pel diputat del PSM, Eduard Riudavets, després que el passat tres de juny el ciutadà mallorquí Toni Mestre denunciàs suposats maltractaments de la Guàrdia Civil per xerrar en català.
Amb tot, la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament va rebutjar, amb el vot en contra del PP i l'abstenció del PSOE, la segona part de la proposta nacionalista, que instava Madrid a «depurar responsabilitats» a causa de la discriminació lingüística ocasionada per «alguns funcionaris».
El diputat popular Simó Gornés considerà aquesta demanda «extemporània», mentre la socialista Pilar Costà justificà l'abstenció del seu grup pel fet que es tractàs d'un cas concret. La socialista assegurà que, des que el PSM presentà la proposició no de llei, el delegat del Govern, Ramon Socias, «ha donat passos» per garantir l'ús del català. En el primer punt, en canvi, hi hagué acord i el nacionalista Riudavets recordà que tant la Constitució com l'Estatut deixen clar que «ningú podrà ser discriminat per l'ús de la llengua».
Soterrament
Per altra banda, la Comissió d'Ordenació Territorial va rebutjar una proposició no de llei d'Esquerra Unida-Els Verds (EU-EV) en la que es demanava al Govern balear que asseguràs l'arribada del tren a la Plaça d'Espanya mentre durin les obres del soterrament de les vies.
La proposta, rebutjada per PP i UM, també demanava a l'Executiu que renunciàs a construir l'estació soterrada mentre manquin projectes com la millora del servei, l'ampliació de les vies a Capdepera, Alcúdia i la UIB i l'electrificació del tren. PP i UM també van rebutjar en aquesta comissió una proposició del PSM que instava el Govern a incloure noves zones en la Llei d'Espais Naturals.