algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 13.38°
15°

El PP demana al PSIB més força en la reclamació del REB davant Madrid

Presenta esmenes a la moció socialista que debatrà avui el Parlament

El grup parlamentari popular va presentar ahir esmenes a la moció socialista, que avui ha de debatre el Parlament, per reclamar al Govern central el compliment del Règim Especial Balear (REB). El PP només donarà suport a les reclamacions si es concreten i s'amplien les prioritats en l'aplicació d'aquesta llei i si se suprimeixen les referències a l'«escàs» i «insatisfactori» grau de compliment per part del Govern que presidí José María Aznar. Si no s'accepten, els conservadors presentaran una iniciativa que les reculli.

La moció del PSIB demana al Parlament un compromís per donar suport a les iniciatives que compensin els desavantatges de la insularitat; critica l'«escàs» grau de compliment del REB i exigeix al nou Govern central que l'impulsi. Aposta pel diàleg entre ambdós governs i assenyala com a prioritats l'increment del descompte per als residents, el pla energètic, les inversions ferroviàries, la problemàtica dels fixos discontinus; l'aigua i el medi ambient; els desplaçaments per raons sanitàries i la indústria.

El portaveu popular, Joan Huguet, apostà per reclamar el desenvolupament del REB però demanà que es retirin de la moció les referències a la seva inaplicació per part de l'anterior Govern central. Segons el diputat, s'han signat i convenis per invertir 1.000 milions d'euros en serveis socials, energia, reguius, carreteres, costes, regeneració de platges o plans forestals.

Huguet va lamentar els «oblits» en les prioritats fixades pel PSIB i avançà que només votaran a favor si es concreten i s'amplien les reclamacions per millorar el finançament en educació, sanitat, turisme i sector nàutic. El PP vol que s'ampliïn les mesures correctores en matèria de transports i comunicacions; que es prioritzin plans d'infraestructures específiques i que es contempli una planificació pròpia en matèria d'habitatge. Si el PSIB no accepta les esmenes, el PP votarà en contra i convertirà la seva esmena en una proposició de llei que tramitarà de manera urgent.

Constitució de la UE
El grup parlamentari popular també presentà una proposició no de llei que recull una comunicació feta per l'anterior president del Govern, Francesc Antich, per tal que la constitució europea contempli específicament el fet insular de les Balears. Segons els conservadors, d'aquesta manera l'arxipèlag tendria un tractament específic en matèria de transport de viatgers i de mercaderies, en l'aplicació de programes mediambientals o en la recepció de fons de cohesió, com tenen les regions perifèriques.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.