algo de nubes
  • Màx: 32°
  • Mín: 25°
26°

El Govern obligarà Gesa a proveir de llum «tot d'una» un miler de veïns

El Parlament aprova una proposta del PSOE per resoldre el problema

El Parlament acordà ahir, per assentiment, demanar al Govern balear que defensi els drets de prop d'un miler de ciutadans d'Artà i Capdepera a tenir comptadors nous de llum, i «obligar l'empresa proveïdora -Gesa-Endesa- a subministrar-los corrent d'una manera immediata». La Cambra també instà l'Executiu central a canviar la legislació perquè el soterrament d'una línia d'alta tensió es pagui a través de la tarifa elèctrica.

La proposició no de llei, presentada pel PSOE, vol solucionar el problema que pateix gairebé un miler de residents d'Artà i Capdepera. Des de fa un any no poden ocupar amb normalitat els seus habitatges, a l'espera que els tribunals resolguin si s'ha de soterrar el cablatge elèctric. Per ampliar el subministrament als dos nuclis esmentats, Gesa necessita dur més corrent amb una línia d'alta tensió i pretén que sigui aèria, d'acord amb la normativa actual. En canvi Artà i Capdepera, d'acord amb les seves normes urbanístiques, volen que sigui soterrada.

Els socialistes consideren que, per sobre de tot, la Llei del sector elèctric empara els ciutadans i exigeix a l'empresa assegurar-los que tindran llum. Amb la proposició aprovada, la Cambra reclama al Govern que defensi el dret dels ciutadans d'ambdós nuclis a gaudir de comptadors nous i «obligui» Gesa a subministrar-los corrent tot d'una. I també de la manera tècnica que cregui més oportuna, sempre que sigui respectuosa amb el medi. El socialista Valentí Valenciano proposà la instal·lació de generadors.

El Parlament també exigeix que l'Executiu elabori un estudi per analitzar si, a partir d'ara, les noves línies d'alta tensió es poden substituir per altres d'enterrades. En aquest sentit, el PP condicionà el seu suport a l'acceptació d'una esmena que insta Madrid a «modificar l'actual marc retributiu de les activitats de transport i distribució d'energia elèctrica per possibilitar el soterrament dels fils a les empreses titulars d'aquestes activitats en condicions econòmicament viables». Així, l'operació es pagaria via tarifes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.