algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
10°

L'autovia Inca-Manacor tindrà un túnel d'un quilòmetre devora Sineu

Així se salvarà una zona d'alzinars tot i que se n'ha d'incrementar el pressupost

104642
La consellera d'Obres Públiques, Mabel Cabrer, inaugurà recentment una carretera amb el batle de sa Pobla, Antoni Serra.

L'autovia Inca-Manacor tindrà un túnel d'un quilòmetre al terme municipal de Sineu per salvar una zona d'alzinars protegits i diverses propietats. Així ho va avançar ahir la consellera d'Obres Públiques, Mabel Cabrer, qui va apuntar que el projecte d'aquesta infraestructura es troba molt avançat i sortirà a informació publica abans de Nadal per tal que les obres es puguin començar a principis de l'any 2005. A hores d'ara, la Conselleria encara no sap quin serà el cost d'aquest projecte, que haurà de finançar l'Estat a través del Conveni de Carreteres, però admet que la construcció del túnel de Sineu -que inicialment no estava previst- encarirà el pressupost. En contrapartida, el pas subterrani evitarà afectar més propietaris i més alzinars.

La consellera va assegurar que finalment seran entre cinc i sis les hectàrees d'alzinar que es veuran afectades per l'autovia i no 80 quarterades com havia denunciat -de forma «demagògica» segons Cabrer- la plataforma Autovia No. També va desmentir a aquesta entitat per aclarir que s'ocuparan 140 quarterades de terrenys i no 600 i que no s'hauran d'esbucar 180 edificacions sinó només tres cases i 16 casetes de menys de 100 metres quadrats. «Una ridiculesa», segons Cabrer.

La consellera va acusar la plataforma de «magnificar l'impacte» d'aquesta carretera perquè ha pres com a referència els 150 metres de reserva de terrenys i no els 35 metres màxims que finalment ocuparà el traçat, amb dos carrils per sentit i una mitjana més estreta de la inicialment prevista, que tenia 12 metres. «S'aprofita tot», va dir Cabrer, i «la destrucció del territori és la que provoca qualsevol infraestructura».

La responsable autonòmica va donar força importància a la jardineria perquè «hem de ser capaços de fer carreteres sostenibles» i va utilitzar l'expressió del president Jaume Matas, «no ens emocionen les carreteres», per justificar la necessitat de superar una «situació tercermundista» afrontant tot un seguit d'actuacions que «si no es fan ara no es faran mai».

Cabrer manté que amb l'autovia Inca-Manacor i amb la construcció d'un tercer carril de l'autopista Palma-Inca, que s'adjudicarà en dos fases el primer trimestre de 2004, es podran recorrer els 56 quilòmetres que separen Palma de Manacor amb 29 minuts, a una velocitat mitjana de 110 quilòmetres hora.

La consellera d'Obres Públiques va presentar ahir l'acord signat aquest dimarts pel Govern balear amb el Ministeri de Medi Ambient, que permetrà a l'Executiu autonòmic «licitar, contractar i pagar» els projectes viaris que s'inclouen al Conveni de Carreteres signat l'any 1998. Cabrer qualificà d'«històric» aquest acord perquè permetrà equiparar les Illes Balears amb les Canàries.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.