El degà del Col·legi d'Arquitectes de les Balears, Lluís Corral, va defensar ahir que les planificacions territorials tenguin en compte el concepte de «sostenibilitat» i incorporin polítiques de «rehabilitació territorial» que impliquin una aposta pel «reciclatge» o la «reutilització» de determinats territoris en lloc de «continuar» impulsant «el consum» d'espais verges.
Corral va presentar ahir el fòrum Urbanisme per un desenvolupament més sostenible, que el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Balears organitzarà la setmana que ve a Palma, per abordar la implantació de mesures encaminades a afavorir l'equilibri i l'ordenació territorial.
El degà va recordar que la millora de la qualitat de vida ha anat en detriment dels elements menys protegits, com els territoris rústics i les zones verges, i va proposar que s'incorporin mesures de regeneració en les planificacions per evitar que els creixements econòmics «hipotequin» el territori.
En aquest sentit, Corral va considerar que propostes com la rehabilitació del barri de Corea, defensada per Cort, o la inclusió d'àrees de reconversió al Pla Territorial de Mallorca, responen a aquests criteris d'aplicació de la sostenibilitat.
El seminari que s'ha d'organitzar els dies 20 i 21 de novembre a Palma examinarà diferents fórmules de rehabilitació territorial i estudiarà la correcta aplicació de la filosofia sostenible en la legislació, a més de la inserció dels projectes viaris en el paisatge.
Segons el responsable dels arquitectes, es tracta d'afavorir un ús «més racional i correcte» de l'entorn, a partir de plantejaments que redundin en l'ús de mitjans de transport més respectuosos amb el medi ambient, la rehabilitació patrimonial i el reciclatge del territori.
Aquest fòrum, inclòs en el programa de seminaris del Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya, proposa una anàlisi multidisciplinar, arran de les reflexions de ponents de reconegut prestigi internacional, tant de l'àmbit de l'arquitectura com de l'economia, la sociologia, la geografia o el paisatgisme, entre altres.
Fins ara ja són més de 200 les persones inscrites en un seminari que s'emmarca en la línia dels dos que ja s'han realitzat enguany en l'àmbit estatal. El primer a Santander, sobre l'habitatge social, i el segon a Barcelona, sobre l'arquitectura i la qualitat de vida. El Fòrum de Palma disposa del suport del Govern balear i de la Universitat de les Illes Balears.