muy nuboso
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 11.57°
14°

Els ecologistes fan la seva carta als reis

El GOB demana a PP i UM que mantenguin les polítiques territorials i mediambientals del Pacte

El Grup d'Ornitologia Balear (GOB) ja ha enviat la seva «carta als reis» després que PP i UM hagin fet públic el nou pacte de govern per al Consell de Mallorca. Els ecologistes consideren que «el Pacte que PP i UM signaran per governar el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears pot tenir conseqüències territorials i ambientals notables que el GOB veu amb molta preocupació» i demanen al nou Executiu insular i autonòmic que «no torni enrere» en les polítiques que ha portat a terme el pacte.

URBANISME. Els ecologistes consideren que no s'haurien d'aixecar les moratòries, que acaben una el mes de gener i l'altra l'abril del 2004, a no ser que abans s'aprovi el Pla Territorial. Tampoc no creuen que s'hagi de modificar la llei 9/99, de mesures d'emergència en matèria d'urbanisme, que impedeix edificar a zones protegides, suspèn les parcel·lacions i evita el camp de polo de Campos. El Gob vol que es mantengui la modificació puntual de les Directrius d'Ordenació Territorial (DOT), que impideix l'ús residencial al Parc BIT i el camp de polo de Campos. Finalment, defensen el manteniment de la composició plural de la Comissió Insular d'Urbanisme.

PORTS. El GOB demana que es mantengui la moratòria de ports esportius fins a l'elaboració d'un nou Pla Director. Els ecologistes temen que el nou Govern insular se sotmeti a les pressions del sector nàutic i redacti i aprovi un nou pla que permeti la creació d'un bon nombre de nous amarraments i, fins i tot, apunten la possibilitat que se'n creïn més de 5.000.

TURISME. L'entitat proteccionista defensa la vigència de l'ecotaxa, tot i que el PP ja ha avançat la seva intenció de derogar-la tan bon punt assumeixi el control de l'Executiu autonòmic i si així ho demana el sector. També aposten per mantenir el caràcter plural del Consell Assessor de Turisme.

TRANSPORT. Els ecologistes es mostren en contra de la construcció d'autopistes i defensen la modificació del Pla de Carreteres impulsada pel Pacte de Progrés, que impedia aquest tipus de projectes. També demanen que es mantengui la política de transport públic o col·lectiu, concretament d'impuls del transport ferroviari per fer arribar el tren a Alcúdia, Artà i la Universitat de les Illes Balears.

AIGUA. El Grup d'Ornitologia Balear demana que es descarti la política de construcció de dessaladores i creu que les dues instal·lacions projectades pel Govern central a Mallorca (Andratx i Alcúdia) permetran nous creixements urbanístics i incrementaran el consum d'energia. Per altra banda, l'entitat considera que s'ha de mantenir la moratòria de nous pous.

ENERGIA. Els ecologistes demanen el manteniment del nou Pla director energètic, que prioritzava la conducció de gas natural per substituir el fuel, el gasoil i el carbó com a combustibles de les centrals generadores d'energia i d'ús domèstic. L'associació tem que el PP prioritzi el cable elèctric de connexió amb la Península, en lloc del gasoducte, fet que impedeix posar límits al consum. També esperen que el Govern derogui el decret que obliga a enterrar les línies elèctriques.

RESIDUS. L'entitat «verda» té por que hi hagi passes enrere en les polítiques de recollida selectiva i reciclatge i consideren incomprensible que un pic inaugurat el Parc de Tecnologies Ambientals per impulsar polítiques de reciclatge, mecanització i compostatge, ara es decidís fer noves línies d'incineració. Proposen incentivar les polítiques d'incineració sobretot a Palma.

PARCS. Els ecologistes no volen que es faci marxa enrere en la declaració d'espais naturals protegits i temen que es puguin modificar parcs declarats per incloure només finques públiques, fet que també podria afectar el futur parc de la serra de Tramuntana. En aquest sentit, alerten de la possibilitat que es modifiquin els límits del Parc Natural de Llevant o el de Cala d'Hort, que fins i tot es podria derogar. Tampoc veuen clar que s'acabi ampliant el parc de s'Albufera de Mallorca i creuen que el PP podria retocar el decret de declaració de les Fonts Ufanes com a monument natural. Per al GOB no seria una sorpresa que en determinats espais protegits es permetés l'edificació.

HÀBITATS. El GOB consideraria «nefast» que el nou govern modificàs la reserva marina de migjorn de Mallorca, per permetre l'extracció d'arena i demanen que no s'executin els projectes del Govern central a la costa. Tampoc no volen que es retallin els pressuposts de la Comunitat Autònoma dedicats a conservació d'espècies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.