algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Les prioritats del nou Govern Matas

Revisarà el conveni de carreteres amb Madrid i s'aplicarà de manera immediata

El president electe del Govern balear, Jaume Matas, negociarà amb Madrid la revisió del conveni de carreteres per fer-lo efectiu de manera immediata. Aquesta serà una de les prioritats del nou Executiu autonòmic una vegada que es creï una comissió de turisme amb els agents del sector per prendre mesures urgents que millorin la temporada, entre les quals es troba la significativa retirada de l'ecotaxa.

El màxim responsable del PP balear va avançar que la seva entrada a l'Executiu suposarà una millora de les relacions amb el Govern central, que «hem d'aprofitar», i va afirmar que qüestions com les carreteres, la gestió dels residus, la reutilització d'aigües depurades o el transport aeri «es poden accelerar» quan, a principis de juliol, sigui investit president del Govern balear.

Després de l'aplicació de mesures urgents per «salvar» la temporada turística, Jaume Matas s'ha fixat com a segona prioritat de Govern la revisió del Conveni de carreteres per incloure en les actuacions que ha de finançar l'Executiu central la carretera del Port de Sóller i el soterrament del passeig marítim de Palma, des del Portitxol fins a l'avinguda Argentina, un dels projectes estrella del programa electoral del PP. Aquest conveni està valorat actualment en prop de 350 milions d'euros, quantitat que es veuria incrementada.

El nou Govern també impulsarà la continuació de la via ràpida des d'Inca fins a Alcúdia i l'autopista fins a Manacor, inclosos en el mateix conveni signat fa més de quatre anys. Aquesta autopista de Llevant, segons Matas, respectarà el compromís del PP de Felanitx, que ha demanat que la nova via no passi per dins el municipi. El president electe va avançar que el projecte es basarà en el «consens» i serà «respectuós amb el medi ambient».

Una altra de les prioritats avançades per Jaume Matas, en una entrevista concedida al programa De set en set de la televisió M7, és la de solucionar «de cara al futur» els problemes de subministrament d'aigua a les Balears. En aquest sentit, qui serà el responsable de l'Executiu va apuntar que el transvasament de sa Costera serà aviat una realitat. «Estam a punt de posar la primera pedra», va afirmar.

Matas també va considerar que amb el canvi de Govern s'aclareixen els dubtes sobre la instal·lació de les quatre dessaladores aprovades pel Ministeri de Foment, que havien estat qüestionades per l'Executiu sortint. Dues d'aquestes dessaladores s'instal·laran a Mallorca, una a Eivissa i l'altra a Menorca, i totes seran finançades íntegrament per Madrid.

A més d'aquestes actuacions, el futur responsable autonòmic va donar per feta la declaració de les obligacions de servei públic del transport aeri. Matas va reconèixer les dificultats que hi ha actualment en el transport interinsular i va avançar que la declaració servirà per fixar la qualitat del servei, les freqüències de vols i un «preu assequible». En funció d'aquest preu es prodria incrementar el descompte per als residents. El president del PP es va comprometre a instar Madrid perquè la declaració es faci «tan aviat com sigui possible».

En compliment del seu programa electoral, Matas es compromet a la construcció d'un nou hospital de Son Dureta i a fer realitat l'Hospital d'Inca. El popular va recordar així mateix que el nou Govern retirarà l'impost de successions i garantirà la lliure elecció de centre escolar. El president entrant es va mostrar partidari, «en general», d'esperar la resolució dels recursos creuats que durant la legislatura s'han interposat el Govern central i l'autonòmic. Uns contenciosos que afecten projectes «bandera» del Pacte com la llei de paritat, la de comerç, la de consells o l'ecotaxa.

Respecte a la configuració del nou Govern, el president electe no va voler avançar el nom dels futurs consellers. Només va apuntar que n'hi haurà un d'Eivissa i Formentera i un altre de Menorca, i que la presència femenina no estarà en funció de cap «quota». Matas no es va mostrar partidari de canviar el nom de «Govern de les Illes Balears», fixat ara fa quatre anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.