nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

El Govern apuja l'ecotaxa un 2'7% per ajustar-la a la inflació

Hisenda envia cartes a professionals i empresaris perquè s'adaptin al nou pagament

Els turistes hauran de pagar un 2'7% més per l'ecotaxa a partir del 2003, en aplicar el Govern l'increment de l'IPC a tots els tributs de la Comunitat Autònoma que estaven en vigor el 2001 i als quals s'aplica la pujada de preus oficial d'aquell any. Com que l'impost sobre estades, conegut com ecotaxa, va ser aprovat aquell any, es veu inclòs en aquest increment, malgrat que fa molt pocs mesos que es cobra als clients.

La Llei de pressuposts, que fou publicada en el BOIB el passat 23 de desembre, inclou aquest augment, tot i que no cita en cap moment l'ecoimpost, sinó que parla dels tributs autonòmics en general. Concretament, l'article 16 de la Llei de pressuposts indica que «per a l'any 2003 les quotes fixes dels tributs propis i altres prestacions patrimonials de caràcter públic de la Hisenda de la comunitat autònoma de les Illes Balears s'augmentaran amb la quantitat que resulti d'aplicar a la quantitat exigida durant l'any 2002 el coeficient derivat de l'increment de l'índex de preus al consum de l'Estat espanyol corresponent.

Això implica que l'ecotaxa s'hi veu inclosa perquè va ser aprovada aquell any, encara que l'exercidi 2001». La Llei de pressuposts va ser aprovada pel Parlament balear uns dies abans, pero no hi va haver cap tipus de discussió en aquest punt perquè l'increment de l'ecotaxa passà del tot inadvertit.

Això implica que l'ecotaxa s'hi veu inclosa perquè va ser aprovada aquell any, encara que, a causa dels recursos presentats pels hotelers, no entrà en vigor fins enguany. Així, un client d'hotel de cinc estrelles pagarà cada dia 2'05 euros en concepte d'ecoimpost, mentre que als establiments mitjans on s'havia de pagar un euro se'n haurà de pagar 1'03. L'escala baixa fins als establiments d'agroturisme, els quals passaran de 0'25 a 0'26 cèntims d'euro.

El conseller d'Hisenda, Joan Mesquida, afirmà ahir que el mateix dia 24 s'enviaren cartes a tots els sectors professionals i empresarials implicats en l'aplicació i liquidació de l'ecotaxa per comunicar-los aquest increment. L'article 16 de la Llei de pressuposts indica que «les xifres resultants de l'aplicació del coeficient establert en l'apartat anterior s'hauran d'arrodonir per excés o per defecte al cèntim més pròxim. En cas que en aplicar l'esmentat coeficient s'obtengui una quantitat la tercera xifra decimal de la qual sigui cinc, l'arrodoniment es farà a la xifra superior».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.