algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

El PSM es planteja la diada del 31 com una reivindicació de llibertat

Els nacionalistes consideren clau aconseguir el concert econòmic


El PSM planteja la celebració de la diada del proper 31 de desembre com un acte de reivindicació de la llibertat i de reclamació de l'autodeterminació. Els nacionalistes d'esquerra exhibiran aquests dos lemes en la pancarta de la manifestació del dia 30 a l'horabaixa, l'acte més important d'aquesta jornada festiva en què es commemora la conquesta catalana de la ciutat de Palma, el 31 de desembre de 1229. A la vora d'aquestes paraules també hi figurarà «democràcia», ja que sobre aquests tres conceptes es basen les peticions del partit.

El secretari general del PSM, Mateu Morro, explica que «des de l'espai democràtic de decisió política les Illes Balears han de poder prendre les decisions que afecten el nostre territori. Un dels nostres drets principals és el de poder formar un poble cohesionat socialment on la marginació desapareixi».

Morro també va reivindicar una ràpida reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, per garantir eines per millorar les condicions de vida dels ciutadans. Per això hem de demanar també el concert econòmic, per tal que els ciutadans de les Illes decideixin què és el que fan amb els doblers que es recaptin a les Illes Balears i després ser solidaris amb aquells altres pobles de l'Estat espanyol que decidim».

Els nacionalistes d'esquerra aprofitaran la diada per exposar aquestes idees i la necessitat d'arribar com més aviat millor a un Estat Federal i a ser un país més dins Europa. «Però hem de pensar que aquesta serà també una diada festiva, perquè no és la diada d'un partit, sinó del poble de Mallorca».

Morro també va assegurar que «és necessari valorar el procés democràtic, perquè ens ha atorgat unes eines molt positives per a tots, però ens preocupen els vents i oratges que bufen en els darrers temps desafavorables per a la llibertat, i per això la reivindicarem. Especialment bufen aquests vents adversos per a la llibertat d'expressió i opinió i vénen emparats per un nacionalisme agressiu i formes d'Estat tendents de cada vegada més de cap a la repressió».

Per la seva banda, el secretari d'organització del PSM, Joan Antoni Salas, va explicar que «aquesta festa, que s'ha celebrat de forma ininterrompuda des del segle XIII, marca el nostre inici com a poble diferenciat. Aquesta ha de ser una celebració per reivindicar el futur i per mostrar que som un poble orgullós de si mateix, amb ganes de tirar endavant i de construir el nostre futur.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.