cielo claro
  • Màx: 21.79°
  • Mín: 13.54°
21°

El 'Mar y Tierra' s'acomiada de la ruïna

L'Ajuntament ja ha redactat el projecte de remodelació de l'antic teatre de Santa Catalina

Els ciutadans de Santa Catalina ja coneixen el projecte de rehabilitació per a l'edifici Mar y Tierra, que va ser comprat el mes de febrer passat per part de l'Ajuntament de Palma per tal de convertir-lo en un centre cultural i associatiu i per recuperar el teatre que hi havia antigament a la primera planta.

El projecte es va presentar fa dues setmanes en el decurs de la tradicional missa estival a la parròquia de Sant Matgí pel batle, Joan Fageda, i pel tinent de batle d'Infraestructures, José María Rodríguez. Aquest edifici va ser projectat el 1898 com a societat recreativa amb la finalitat de ser lloc de trobada dels treballadors de la mar amb els menestrals.

Es tracta d'un edifici eclèctic que combina un estil classicista amb trets neoàrabs. L'estat de conservació del conjunt és de ruïna en potència, i actualment està abandonat i desocupat. El Mar y Tierra es troba inclòs en el Catàleg d'edificis i elements d'interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic de Palma. Els veïns de Santa Catalina feia molts d'anys que intentaven que s'aconseguís un acord entre la propietat de l'immoble i alguna de les administracions per recuperar-lo per a la barriada.

En les directrius d'intervenció del catàleg de Cort s'explica que és un «conjunt que cal preservar tant per la seva ubicació, davant de l'església, com pel testimoni que ofereix de primer edifici important sorgit al barri de Santa Catalina, amb caràcter d'un àmbit per a l'oci. Tampoc no s'ha d'oblidar ni el pintoresquisme del conjunt, derivat de la combinació de dos llenguatges estilístics, ni les poques restes que en queden a l'Eixample, sobretot de neoarabisme, molt popular a la fi del segle XIX».

En la memòria descriptiva del projecte de rehabilitació de l'edifici, al qual ha pogut tenir accés Diari de Balears, s'explica que les actuacions principals que s'hi faran són el manteniment de l'estructura i enderroc de divisions existents; conservació de la façana nord d'estil neoclàssic, a la qual s'afegiran tots els elements avui malmesos o inexistents; conservació de la façana nord de l'edifici annex d'habitatge, de l'estil de la zona del Jonquet; mantenir-ne el caire popular com a edifici lúdic i sociocultural; recuperar l'antic ús del passatge com a lloc de pas habitual de la zona; recuperació de la façana sud i recuperació de les cobertes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.