algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Els embassaments són 5'6 vegades més plens que l'agost del 2001

En dotze dies han plogut 128 litres per metre quadrat al gorg Blau

Els embassaments de la serra de Tramuntana es troben en aquests moments al 67'38% de la seva capacitat, és a dir, tenen 5'6 vegades més aigua que dia 12 d'agost del 2001. Així ho confirmaren a Diari de Balears fonts de l'Empresa Municipal d'Aigua i Clavegueram de Palma (Emaya). Aquestes fonts explicaren que ara l'embassament del gorg Blau té emmagatzemats un total de 5'2 hectòmetres cúbics d'aigua (el 70% de la seva capacitat), mentre que el de Cúber disposa de 2'87 hectòmetres cúbics (un 61'85% de la seva capacitat). Aquestes dades són la principal conseqüència positiva obtinguda després de les pluges registrades a l'Illa en els dies 10, 11 i 12 d'agost, i que confirmen la tendència d'un any especialment plujós després de la greu sequera.

Així les coses, de començament d'agost ençà s'han recollit un total de 128 litres per metre quadrat d'aigua en el gorg Blau, mentre que en tot aquest mes durant el 2001 se'n recolliren 0 litres per metre quadrat. Les pluges també es deixaren sentir en altres indrets de l'Illa on es troben els recursos hídrics que abasteixen el terme municipal de Palma. Destaquen especialment els 125 litres per metre quadrat que s'han registrat fins ara a s'Extremera o a Lloseta, on es recolliren amb els dies de pluja, un total de 91 litres per metre quadrat.

S'ha de ressaltar que el nivell de pluviometria registrat durant el mes d'agost en els embassaments de la Serra estan batent tots els rècords de la darrera dècada, ja que des de 1991 en cap cas no s'han superat els 128 litres d'enguany. Els anys en què més plogué va ser el 1996, quan es registraren 119 litres per metre quadrat, i el 1995, en què s'arribà als 117 litres.

Una altra dada que demostra fins a quin punt han estat importants les pluges dels darrers dies és que en aquests moments la font de la Vila aporta un total de 17.280 metres cúbics per dia al subministrament de Palma (l'equivalent a una flota de 1.728 camions de repartiment d'aigua), mentre que l'any passat aquesta font aportava 259 m. cúbics al a la ciutat.

Canvi de costums  
En els darrers quatre anys, les pluges que queien a l'Illa eren molt poques. Antigament, cap a finals de mes (especialment per Sant Bartomeu) solia ploure molt sovint i s'entrava en una dinàmica de mal temps que arribava fins a l'octubre. Ara el temps sembla que ha canviat i molt poca gent recorda un agost amb tants de dies ennigulats i amb tanta de pluja registrada a Mallorca en la primera quinzena del mes. Però s'ha de tenir en compte que el mal temps ha estat internacional, amb inundacions a la mar Negra, a Itàlia i a la Xina.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.