Antoni Gaudí arribà a Mallorca de la mà de la «tríada pollencina»

Miquel Costa, Mateu Rotger i Martí Lloberina varen convèncer el bisbe

TW
0

Antoni Gaudí reformà la Seu de Mallorca gràcies a la influència que tres eclesiàstics pollencins exerciren sobre el bisbe Pere Joan Campis. Miquel Costa i Llobera va ser l'ideòleg; Mateu Rotger, l'historiador; i Martí Llobera, l'economista. El canonge de la Seu Baltasar Coll anomena els tres intel·lectuals la «tríada pollencina». Coll du més d'un terç de la seva vida estudiant cada un dels moviments que realitzà Gaudí a Mallorca. El mossèn ha seguit les passes del geni des que va arribar per primer cop a l'Illa, va ser el 22 de març de 1902, i fins que se'n tornà definitivament a Barcelona, l'any 1913. Per això sap cert fins a quin punt els tres pollencins influïren en la seva vinguda.

El 1872 i fins el 75, Miquel Costa i Llobera estudià Dret a Barcelona. Allà conegué l'obra de Gaudí. En aquest descobriment sense dubte també influí l'amistat d'un altre pollencí, Ramon Picó i Campamar, que des dels 10 anys vivia a la ciutat comtal. Picó i Campamar, a més de ser escriptor fou, des de 1889, l'apoderat i home de confiança d'Eusebi Güell i Bacigalupi, per qui treballava Gaudí. Tot aquest entremat de relacions és essencial explicar-lo per poder entendre la influència que els pollencins exerciren damunt un joveníssim bisbe. Resulta que en morir el bisbe Javint M. Cercera (1897), s'anomenà successor, a instàncies del clergat de la diòcesi, Campins i Barceló.

Aleshores Campins només tenia 39 anys. Al bisbe més jove de la regió eglesiàstica se'l nomenava senador. Per això, al joveníssim bisbe li tocà exercir aquesta funció. Així que viatjà fins a Madrid a jurar el càrrec de senador. El 26 d'octubre de 1899 arribà a València i d'allà partí cap a Madrid. El bisbe Campins portava dos acompanyants: un d'ells era el pollencí Martí Llobera, de can Lloberina, que al mateix temps era cosí de Miquel Costa i Llobera i que li feia d'assessor econòmic; i altre, era un capellanet jovenenet, Emili Sagristà. Resulta que Costa i Llobera insistí molt perquè tornassin per Barcelona i de passada visitassin la Sagrada Família.

Dia 19 de novembre de 1999 arribaven a Barcelona i l'endemà, Gaudí ja els esperava a la porta de la Sagrada Família. Varen estar unes tres hores i mitja fent voltes per les obres. Baltasar Coll conta que els joves capellans quedaren embadalits per la loquacitat de Gaudí i també per la seva irresistible mirada d'ulls blaus. «El bisbe mirava, admirava, escoltava i callava. N'hi ha que diuen que aquell dia Campins li encarregà la restauració de la Seu, però això és una mentida», sentencia Coll. Hagueren d'esperar uns anys més perquè el bisbe Campins tornàs a Barcelona. Mentrestant Costa i Llobera li insistia. El bisbe es decantà per Gaudí deprés de visitar catedrals per França i Roma i comprovar com n'era d'econòmic l'arquitecte català. L'obra que fins aleshores s'havia fet a la Sagrada Família només havia costat 2.200.000 pessetes.

Com no podia ser d'altra manera, els pollencins aconseguiren atreure l'arquitecte fins a Pollença. Per això no es d'estranyar que en aquest poble del nord de Mallorca s'hi trobi obra atribuïda a Gaudí. Destaquen les rajoles de la parròquia i després una reixa i una construcció de pedra de ca na Copea. Ca na Copea era la finca que Ramon Picó i Campamar tenia al coster del puig de Maria. Malgrat la visites que Gaudí realitzà a Pollença, Coll creu que la reixa la portà el poeta de can Güell. De fet, només se'n conserva la meitat. De l'hermós reconet de pedra que hi ha dins ca na Copea, el canonge només s'atreveix a dir que «fa olor a Gaudí».

Pel que fa a les rajoles de la parròquia, cal dir que Joan Matamales, escultor i xirxibeu durant 17 anys de Gaudí, en fa referència en el seu recull de memòries. Matamalas conta que Picó va atreure Gaudí fins a Pollença i «com que desitjava que deixàs un record del seu pas pel poble, en visitar la parròquia li demanà que li fes un esborrany per el decorat del mosaic que hi pensaven col·locar. L'arquitecte va dissenyar una rajola de la mida que havia de cobrir la superfície d'un cap de gall. L'espressiva i colorida testa d'aquest gall al·ludeix a l'etimologia de Pollença. Es va fer del disseny mostra definitiva». Les rajoles no es cogueren fins 1914, Gaudí ja havia partit de l'Illa.

El dinar de cal Lloro  
Baltassar Coll té documentat que dia 2 de setembre de 1912, Gaudí, Picó i Vilarrubias dinaren a cal Lloro, a un hostalet que hi havia a la plaça de Pollença. I també sap que el dinar els va costar 7'5 cèntims. Aquell dia anaren a can Denga, de Josep Orell, a veure com fabricaven les rajoles. També conta una altra curiositat; resulta que volien cremar el «trestum i vestimentes» que hi havia pel puig de Maria. Miquel Costa ho consultà a Gaudí i ell es pronuncià amb una rotunda negativa.