algo de nubes
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°
10°

Continuarà la vall sent «dels Tarongers»?

L'Ajuntament aprova un pla de protecció a la vegada que preveu convertir 17 horts en aparcaments

Dimecres l'Ajuntament aprovarà, de manera provisional, el Pla Especial dels Horts de Tarongers (PHT). Mentrestant, el mateix Ajuntament preveu destruir més de 11.000 m2 d'aquest conreu per aparcar-hi cotxes. El regidor de Governació i responsable de la circulació, Jaume Colom, assegura que habilitar aquestes zones és l'únic sistema que hi ha per crear petits aparcaments que serveixin per descongestionar els carrers dels cada vegada més nombrosos vehicles de quatre rodes.

En altres casos, el que es pretén evitar és l'entrada de cotxes de visitants al centre, creant estacionaments als voltants de Sóller. En quasi tots els casos prevists, aquests aparcaments impliquen la destrucció de centenars de cítrics, sobretot tarongers, però també llimoners. En alguna ocasió, es tracta de marjades que ja han estat abandonades prèviament pels seus titulars pel que fa al cultiu de cítrics que tant de nom ha donat a la Vall i que encara ara conforma el seu paisatge.

Aquests dies els veïnats del barri dels Estiradors i el Celler han vist com començaven a desaparèixer els tarongers d'un hort de 2.000 m2 situat al Torrentó d'en Creueta "Ca Ses Ferreres", que serà convertit en aparcament per a 54 cotxes. En aquest cas, els mateixos veïnats havien presentat una proposta escrita de distribució dels aparcaments, mitjançant la qual se salvaven molts arbres sacrificant només sis places de vehicles. Amb aquesta proposta es respectaven 63 arbres de l'hort, però sembla que la proposta no ha estat respectada.

Els 16 aparcaments més prevists, alguns ja en funcionament, afecten zones limítrofs amb vials i camins sembrats de tarongers. Alguns d'aquests horts estan situats en zones que són les primeres que troben els visitants quan arriben a Sóller, en molts casos atrets per la fama de ser la vall dels tarongers. S'ha de dir que, ja des de l'inici de la tramitació del Pla, es va veure que "a part del nom" seria molt difícil aconseguir la protecció dels arbres, ja que aquesta no és competència d'un planejament urbanístic, sinó agrari. Allò que la gent no esperava, però, és que el mateix Pla s'encarregàs personalment d'eliminar els arbres que li donen nom.

Val la pena?
Es pot argumentar que la superfície d'horta destinada a aparcaments representa només l'1% del milió de metres quadrats que cobreix el PHT. A canvi, això permetrà retirar del carrer (?) un bon grapat de cotxes. Però es tracta d'una qüestió de filosofia. La pregunta és si val la pena canviar tarongers per cotxes perdent un encant únic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.