muy nuboso
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°

Riera: «Els emigrants votaren PP perquè era l'únic que coneixien»

La dirigent argentina culpa els partits de «no apropar-se al col·lectiu»

Paulina Riera de Kunte, presidenta de la casa balear a la localitat argentina de Santa Fe, afirmà que els 72 emigrants que votaren l'Agrupació Independent Popular de Formentera (AIPF), formació coaligada amb el Partit Popular a la pitiüsa menor, ho feren perquè «no coneixien altra cosa», i digué que la resta de partits polítics «han de fer-se càrrec que no s'aproparen al col·lectiu».

Riera, que declarà ahir com a testimoni durant més de sis hores davant el Tribunal Superior de Justícia pel cas Formentera, assenyalà que a Santa Fe només havien rebut propaganda del Partit Popular i del PSOE, quan Rosa Díez es presentà a les eleccions europees. «La gent respongué votant el que coneixia: un president que per una única vegada ens visità i que també va fer una bona gestió de Govern», afirmà la dirigent d'emigrants en sortir del TSJB.

Riera, que qualificà els informes de Maripau Segura sobre les suposades possibilitats electorals del PP de «fantasies», insistí que només Jaume Matas havia visitat el centre balear de Santa Fe des de la seva fundació, l'any 1923. La dirigent de la casa balear explicà que la tasca desenvolupada en el centre consistia a donar informació als emigrants perquè es nacionalitzassin. «Amb la crisi, l'única oportunitat que tenen els joves és venir a les Balears». Aquesta feina començà el 1992, en el marc de l'anomenat Projecte 2000, per tal que «cap descendent balear no quedàs sense la nacionalitat espanyola».

Paulina Riera rebutjà que hagués fet en cap moment campanya per al Partit Popular. «Com a centre tenim uns 700 socis i hi ha gent de diferents línies i simpaties. El tema dels partits polítics no el tractam per evitar problemes». En relació a la casa que el col·lectiu emigrant de Santa Fe volia comprar a Formentera abans de les eleccions del 1999, digué que elegiren aquesta illa perquè en el centre hi havia descendents d'eivissencs i mallorquins i, com no arribaren a cap acord, decidiren comprar «com a inversió» un habitatge a Menorca o a Formentera. Riera lliurà al tribunal fotos d'una casa a la pitiüsa menor.

Finalment, desistiren de l'adquisició quan els partits polítics denunciaren que 74 «marcians» s'havien inscrit en el CERA (Cens d'Electors Residents Absents). «Alguns se sentiren dolguts», digué Riera, qui manifestà desconèixer la importància que podia tenir el diputat de Formentera. Paulina Riera assegurà que només havia treballat amb l'ex-Govern de Matas per trobar partides de naixement dels emigrants que havien de complir aquest requisit per nacionalitzar-se.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.