algo de nubes
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°
10°

Fematers i agranadors d'Emaya abandonen el seu tancament

Les pujades de sou que aconsegueixin repercutiran en els ciutadans de Palma

El comitè d'empresa de la secció de Medi Ambient d'Emaya (agranadors i fematers) que estava tancat a les oficines del carrer Joan Maragall des del passat dimecres abandonaren ahir la seva protesta a instàncies dels diferents portaveus sindicals i dels treballadors de l'empresa. El comitè es va tancar després que es desconvocàs a darrera hora una reunió per tractar de l'equiparació salarial entre els treballadors de Medi Ambient i els treballadors de la secció d'Aigua. Segons els treballadors «el dia 1 de gener els sous s'havien d'haver equiparat, pagant-nos 54 euros més a cada un dels treballadors».

El comitè abandonà el tancament després d'un principi d'acord verbal entre les parts: «negociar d'aquí a dijous una solució al conflicte que es reflecteixi per escrit en un document que se signarà a la Direcció General de Treball, on començarà una reunió entre les parts a les onze del matí. Per als treballadors la quantia econòmica és irrenunciable ja que «es tracta d'un acord signat per conveni», mentre que l'empresa va explicar ahir que considera que aquestes quantitats no s'han de satisfer, però que si juristes externs dónen la raó als treballadors, pagaran.

La convocatòria de vaga per al dia 25 de gener continua sent vàlida a l'espera dels acords. Els treballadors es reuniran de manera assambleària el dijous a les onze de la nit a Son Pacs i el divendres a les set del matí. Segons explicaren fonts sindicals «el que el ciutadà ha de tenir molt clar és que ni l'empresa ni nosaltres no volem arribar a la vaga, però si no s'arriba a un acord no ens quedarà més remei. De moment, el que volem és intentar aclarir aquest punt com més aviat millor i arribar a un acord».

Les mateixes fonts assenyalaren que foren els sindicalistes qui obligà el comitè d'empresa a rompre el tancament «tot i que ells, malgrat les condicions inhumanes, estaven disposats a continuar tancats fins que fes falta». Per la seva banda, la presidenta de l'empresa, Maria Crespo, va explicar que qualsevol augment salarial aconseguit per part dels treballadors repercutirà de manera directa sobre els ciutadans de Palma perquè s'augmentaran les tarifes de recollida de fems. L'empresa no té pressupostada cap partida per poder satisfer aquests pagaments en cas que hagin de produir-se.

Així mateix, Crespo explicà que creu que aquesta situació ha estat mediatitzada per part de diferents formacions polítiques «perquè volen poder donar-nos la culpa de la manca de venguda de turistes a les Illes i de crear alarma dins el sector turístic. Aquí hi ha hagut visites de diferents formacions polítiques i sembla que hi ha partits que s'han involucrat de forma molt clara». Crespo també es va mostrar molt dolguda amb els sindicats per les maneres com s'havien efectuat les mesures de pressió a l'empresa. «Han ocupat una sala de forma il·legal. També han emprat el material de l'empresa per manifestar-se i per fer renou pels carrers, i a més a més han arribat a recórrer també a l'insult personal». Els treballadors ahir tornaren a manifestar-se davant la seu d'Emaya, al carrer Joan Maragall.

Oferta
Els treballadors d'Emaya varen rebutjar una oferta de l'empresa que consistia a cobrar 4.500 pessetes per cap i dur el tema als tribunals. Si ells guanyaven, cobrarien la resta dels doblers amb caràcter retroactiu i amb interessos, en canvi, si ells perdien en cap cas deixarien de percebre les 4.500 pessetes. Crespo diu que el fet de no acceptar demostra que els treballadors no tenen gens clar que puguin guanyar duent el tema als tribunals, és a dir, «creuen que no tenen raó».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.