nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Una delegació de Defensa exigeix al Consistori que s'hi adreci en castellà

El comandant Rivas torna la documentació en català «perquè sigui rectificada»

El comandant Manuel Rivas Delgado, delegat a les Balears del «Instituto para la vivienda de la Fuerzas Armadas», ha remès a l'Ajuntament de Sóller un escrit en el qual s'exigeix que una documentació que li envià el negociat d'Obres i Urbanisme sigui «rectificada» pel fet d'haver estat enviada en «l'idioma de la comunitat autònoma». El document, escrit en un to categòric, el comandant recorda a l'Ajuntament que l'esmentat institut «és un organisme autònom que pertany al Ministeri de Defensa, per la qual cosa subsisteix l'obligatorietat per part de totes les entitats i ajuntaments pertanyents a les comunitats autònomes de dirigir-se a l'organisme en l'únic idioma oficial, que és el castellà» (sic).

Per tot això, el comandant comunica el retorn de l'esmentat escrit i annexos redactats en català perquè es «rectifiquin» conforme al paràgraf anterior. L'esmentada carta de l'Institut de l'Habitatge de les Forces Armades de Palma va dirigida al negociat d'Obres i Urbanisme de Sóller a causa d'un seguit d'intercanvis de documentació que mantenen sobre diverses propietats de Defensa a la Vall.

Ha estat el regidor de Cultura, Guillem Bernat, el que l'ha donat a conèixer, a la vegada que ha manifestat la seva «indignació per la prepotència» amb la qual ha actuat l'esmentat «Instituto», per «la manca de sensibilitat envers la llengua del país i pel poc respecte cap a la cooficialitat del català a Balears, més greu encara si es té en compte que es tracta d'una delegació a les Illes». Per la seva banda, fonts de la Conselleria d'Educació i Cultura han manifestat que el que es pot exigir des de Defensa és que s'acompanyi una traducció de la documentació, traducció que normalment no sol anar signada per donar més importància al document original que està escrit en la llengua amb la qual treballa l'Ajuntament, que en el cas del de Sóller és el català per estar totalment normalitzat.

L'exigència intransigent d'un organisme de Defensa, que té la seva seu a Palma, que tota la documentació li sigui remesa en castellà per «obligatorietat» contrasta amb el fet que el mateix Ministeri consentí la permanència d'escuts anticonstitucionals a edificis públics. En el cas de Sóller hi ha un bon exemple amb la popularment anomenada «gallina» de la base, un escut de l'exèrcit franquista que continua presidint el port del Pla d'Excel·lència amb total impunitat sense que fins ara s'hagi fet cap cas a les reiterades peticions de retirada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.